PRVO REFERENDUM

Slovenija: Ništa od ratifikacije Sporazuma ove godine

 Reuters

Budući da su sve slovenske koalicijske stranke poduprle raspisivanje referenduma o Arbitražnom sporazumu s Hrvatskom, od njegove ranije najavljivane ratifikacije do kraja 2009. neće biti ništa, javlja državna televizija susjedne zemlje (RTS).

To su danas poručili predlagatelji referenduma.

Nakon potpisivanja sporazuma bilo je najavljeno da će ga obje države ratificirati do kraja godine, međutim, još na konferenciji za novinare u Švedskoj čelnici Vlada Borut Pahor i Jadranka Kosor rekli su da će trebati poštovati sve potrebne postupke koje će države morati provesti.

Iako predlagatelji ističu kako referendum žele provesti što prije, on vjerojatno neće biti raspisan prije nego što stigne potvrda Ustavnog suda Slovenije da je arbitražni sporazum u skladu sa slovenskim ustavom.

RTS javlja kako još uvijek nije jasno hoće li za ratifikaciju biti potrebna dvotrećinska ili natpolovična većina, te hoće li se o tom pitanju očitovati Ustavni sud.

Referendum je u petak podupro i predsjednik Slovenije Danilo Tuerk.





Pahor spreman odustati od referenduma

Slovenski premijer Borut Pahor spreman je odustati od savjetodavnog referenduma i nagovoriti koalicijske partnere za isto ako oporba ne bude zahtijevala naknadni zakonodavni referendum o Arbitražnom sporazumu, javljaju slovenski mediji.

- Sporazum Slovenije i Hrvatske je dobar i spreman sam preuzeti svu političku odgovornost – rekao je Pahor tijekom službenog posjeta Libiji.

Oporba, koja se protivi sporazumu, referendumsko je pitanje nazvala manipulativnim i traži da rezultati referenduma budu obvezujući, a ne savjetodavni.

Slovenski mediji procjenjuju kako postoji mogućnost da dođe do dogovora vladajućih s oporbom kako bi se referendum izbjegao i omogućilo ubrzano ratificiranje Sporazuma o arbitraži.

Prijedlog referendumskog pitanja:

Slažete li se s tim da Državni zbor Republike Slovenije prihvati prijedlog ratifikacije Arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Slovenije i Vlade Republike Hrvatske u kojem je, među ostalim, odlučeno:

- da arbitražni sud odluči o tijeku granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, dodiru Slovenije s otvorenim morem te režimu korištenja morskih područja

- da nijedan jednostrani dokument ili odluka nakon 25. 6. 1991. za presudu arbitražnog suda nema pravnog temelja te ne obavezuje strane u sporu niti prejudicira rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:44