POVIJESNI DOGOVOR U IZ BRUXELLESU

'SLOVENIJA NEĆE ZADNJA RATIFICIRATI HRVATSKI UGOVOR' Otkrila Pusić nakon razgovora s Erjavcem

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Vesna Pusić i Karl Erjavec su nakon dvosatnog razgovora večeras u Bruxellesu rekli da je „veoma blizu“ riješenje oko Ljubljanske Banke koje bi otvorilo put Slovenskoj ratifikaciji Hrvatskog pristupnog Ugovora. Međutim oni su najavili da će prije riješenja trebati još par sastanaka koji bi uključivali i političku i stručnu razinu.

Pusić i Erjavec su najavili da će se još jednom sastati 6. veljače u Sloveniji i to u nazočnosti i dvaju financijskih stručnjaka. Oba ministra su izrazili uvjerenje da će se tijekom velječe pronaći riješenje kako bi Slovenija odmah nakon toga odradi ratifikaciju Hrvatskog pristupnog Ugovora.

Zanimljivo je da je Hrvatska Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić bila ta koja je rekla da „Slovenija neće ostati zadnja država EU koja će ratificirati Hrvatski pristupni Ugovor“. Do sada je taj Ugvor ratificiran od strane 23 država EU, a preostale su pripremile ratifikaciju i čekaju samo zadnji izvještaj monitoringa Europske Komisije. Slovenija je jedina koja još uvijek nije niti započela ratifikaciju.

No Slovenski ministar Erjavec je rekao da, ako se postigne riješenje i Hrvatska povuče, neće biti problem postići dvotrećinsku većinu u Slovenskom državnom zboru.

„Sastanak dvojice eksperata i ministara kako bi i stručno i politički definirali riješenje. Kada definiramo riješenje, kojemu smo vrlo blizu, predstavit ćemo ga vladama i ako se mi složimo mislim da će se i vlade složiti. Pronalaženje alternativnog riješenja omoguchict će Hrvatskoj da povuće tužbe pred hrvatskim sudovima, za prenesenu štednju, a Sloveniji bi omogućilo da započne i završi ratifikaciju“ rekla je nakon sastanka hrvatska Ministrica Vesna Pusić.

Pusić je pojasnila da se pod alternativnim riješenjem misli na riješenje izvan sudskog procesa. Odbila je odgovoriti da li bi riješenje moglo biti neka međunarodna arbitraža kao što je to bilo slučaj u riješavanju spora oko razgraničenja na moru.

Iako oba ministra kazzu da su „vrlo blizu riješenje“ Erjavec je dodao kako i nakon sastanka 6. velječe će biti potrebno još sastanaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:35