PRIČUVNI SASTAV

'SLOVENIJA ME ZOVE DA ČUVAM GRANICU ZA 800 EURA' Novinar Jutarnjeg na kućnu adresu dobio poziv slovenske vojske

 Foto: Neja Markičević/Cropix

Slovenskoj vojsci hitno je potrebna vojna pričuva i upravo se provodi regrutiranje vojnih rezervista da bi se zaštitili nacionalni interesi. Tako nam je jučer preko telefona objasnila službenica Ministarstva obrane Slovenije.

Ugovor o suradnji

- Prije petnaestak dana na kućnu adresu isporučen mi je poziv za priključivanje rezervi Slovenske vojske koja ovih dana pismeno poziva sve bivše vojnike, pa tako i dobrovoljce koji su uspješno završili osnovno vojno osposobljavanje da se službeno prijave u vojnu rezervu. Kako su do došli do mojeg imena prilično je komplicirana priča, međutim poziv je itekako ozbiljan, što je nakon obavljenog telefonskog razgovora potvrdila i službenica Ministarstva obrane.

- Nije bitno ako ste dobrovoljno odslužili vojni rok prije više od osam godina. Prije nego što se s vama potpiše ugovor o suradnji, morat ćete odraditi PGS, odnosno provjeru motoričkih sposobnosti. Nakon toga bismo se odlučili ako ste kandidat koji zadovoljava naše kriterije - uvjeravala me zaposlenica. Ističu da poziv nije vezan uz nedavne terorističke napade u Francuskoj, nego uz popunjavanje redova među rezervistima ako se za njima pokaže potreba. Ako se rezervista aktivira, on bi s vojskom potpisao ugovor za rad na najmanje pet godina koji bi se mogao sporazumno prekinuti u bilo kojem trenutku.

Poslovi za koje se očekuje da će ih rezervisti obavljati odnose se na održavanje državne granice, rad u izbjegličkim kampovima, gradnju infrastrukture za vojne potrebe, a ne isključuje se ni slanje u mirovne misije u inozemstvo.

Bez ratnih zona

Međutim, ističu, nema govora u slanju vojnika u bilo koju ratnu zonu.

Vojnom rezervistu slovensko Ministarstvo obrane isplaćivalo bi 150 eura mjesečno sve dok ga se aktivira, a do toga bi došlo samo ako budu ugroženi državni interesi.

Laički, poziv za vojsku stiže samo ako Sloveniji nedostaje kadra za branjenje državne granice.

Osnove vojničkog života

Slovenska vojska u svojim redovima nekada je imala čak 1500 rezervista, a danas je taj broj spao na 500. Upravo zato, ističu, traži se otprilike 900 pripadnika koji su spremni pridružiti se vojnoj rezervi, a Ministarstvo obrane novi stari kadar traži iz redova od otprilike 2500 tisuća bivših vojnika koji su završili osposobljavanje ili su nekada bili zaposleni u Slovenskoj vojsci.

- Otkad smo počeli slati pozive, primili smo brojne upite kandidata koje najviše zanima kako to da je poziv stigao sad, čak nekoliko godina nakon odsluženog vojnog roka. Naime, slično kao i vi, većina ljudi koje smo nekada zvali zatražila je status vojnog rezervista, ali su odbijeni jer je tada broj rezervista bio mnogo veći - dodala je službenica.

Dobrovoljno služenje vojnog roka u Sloveniji traje otprilike četiri mjeseca i u to vrijeme kandidata se podučava osnovama vojničkog života, spašavanju u prirodi, pružanju prve pomoći te ga se fizički pripremi za pristupanje ispitu za profesionalnog vojnika koji kandidat mora položiti prije nego što mu se ponudi ugovor za rad u vojsci. Osposobljavanje obuhvaća i teorijsku vojnu obuku te osnove rukovanja s vatrenim oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:36