POTPISAN SPORAZUM

Slovenci nas više ne mogu blokirati zbog granice

 Reuters

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor danas su u Stockholmu potpisali Sporazum o arbitraži kojim bi se nakon 18 godina trebao riješiti granični spor između dvije države.

Premijeri su se obvezali da će sporazum u roku od dva tjedna uputiti na ratifikaciju u parlamente.

To bi u Hrvatskoj ipak moglo biti komplicirano zbog protivljenja SDP-a, dok bi se u Sloveniji eventualno moglo zakomplicirati ako Ustavni sud odluči da je ipak riječ o promjeni granice. Istodobno se opozicija - SLS Radovana Žerjava, SDS Janeza Janše i SNS Zmage Jelinčiča - već počela dogovarati o stavljanju Sporazuma na referendum.

Kao “svjedok” Sporazum je potpisao i švedski premijer Fredrik Reinfeldt, predsjedavajući EU.

Kosor je rekla da je to “sjajan dan”.

- Željeli smo sporazum koji će biti win-win situacija, a dobili smo win-win-win situaciju za Sloveniju, Hrvatsku i EU. Ovime otvaramo novu knjigu u svojim odnosima - rekla je Kosor.

- Danas se dogodilo nešto lijepo, nešto što rješava probleme. Kakav fantastičan dan! Sada ovo pitanje možemo maknuti sa stola, što je velika prilika da riješimo i druga, lakša pitanja između dvije zemlje - rekao je Pahor.

Slovenski premijer dodao je da su on i Kosor zahvaljujući međusobnom povjerenju i poštovanju uspjeli prebroditi prepreke koje su “pregovaračima prije nas bile previsoke”. Pahor i bivši premijer Ivo Sanader problem nisu uspijevali riješiti ni uz posredovanje povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna, no potom su ga Pahor i Kosor riješili nakon četiri susreta.

Bude li Sporazum ratificiran, to će značiti i da Slovenija više neće moći blokirati poglavlja pozivajući se na taj spor, što stoji u članku 9 Sporazuma.

Pahor: Ja sam sramežljiv, gotovo mi je neugodno

- Činjenica je da smo od samog početka premijer Pahor i ja razvili odnos kakav bi trebao postojati među svim premijerima svijeta, a temelji se na prijateljstvu i međusobnom poštovanju - rekla je Kosor.

- Kolegica Kosor naš je odnos opisala tako lijepim riječima da mi je kao sramežljivom muškarcu gotovo neugodno - rekao je Borut Pahor, ali i dodao da je njihovo međusobno povjerenje bilo ključno za postizanje Sporazuma te da predstavlja “simbol onoga što želimo za odnose naših dviju zemalja”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:35