PRVI DAN U REMETINCU

SLOMLJENA I NAPUŠTENA Merzel razmišlja o ostavci, najviše je tereti šef Porezne

Moguća ostavka bila je danas glavna tema njezina razgovora u Remetincu s odvjetnikom Živkovićem
 Goran Mehkek / CROPIX

Uhićena i pritvorena sisačko-moslovačka županica Marina Lovrić Merzel još razmišlja o tome hoće li dati neopozivu ostavku na tu funkciju zbog istrage koju je USKOK pokrenuo protiv nje ili neće.

Danas je, kako doznajemo, to bila i glavna tema njezina razgovora u istražnom zatvoru u Remetincu s braniteljem, odvjetnikom Berislavom Živkovićem.

JOSIPOVIĆ O MERZEL 'Da sam ja u takvoj situaciji, podnio bih ostavku'

O tome bi, naime, moglo ovisiti i koliko će dugo ostati iza rešetaka. Povlačenjem s te pozicije prestala bi i opasnost od ponavljanja djela.

No, s obzirom na više od sto predviđenih svjedoka, osumnjičena Lovrić Merzel, ako joj žalba sada ne donese željeni rezultat, teško može računati s kratkotrajnim istražnim zatvorom.

A koliko su svjedoci značajni u ovoj aferi pokazuju primjeri vijećnika Županijske skupštine koji su potvrdili da su po odluci županice dobivali pet tisuća kuna mjesečno ne za svoje savjetničke usluge, kako je ona to formalno prikazala, nego prvenstveno za “dizanje ruku” u Skupštini.

Tako je i u slučaju kupnje nekretnine za Hitnu pomoć 2012. osumnjičena županica u svojoj obrani ustvrdila da se s vlasnikom auto-salona Lav Auto Popec nikada ranije nije sastala niti bilo što dogovarala, te da se pouzdala u procjene Porezne uprave i vještaka.

Međutim, kako je došlo do tih procjena najbolje oslikava iskaz koji je istražiteljima dao pročelnik sisačkog područnog ureda Porezne uprave Marijan Pešun.

- Marina Lovrić Merzel kontaktirala me i i rekla mi da Sisačko-moslovačka županija ima ponudu za kupnju te nekretnine za iznos od 9,8 milijuna kuna. Rekla je da je upravo taj iznos osiguran u proračunu Županije i da će od nas tražiti podatke o tržišnoj vrijednosti koji trebaju biti približno 10 milijuna kuna.

MILANOVIĆ O MERZEL I SABI 'Ne vjerujem nikome. Neću uveseljavati narod bacanjem glava pred lavove'

Ja sam to prenio vještaku Juraju Cvetniću koji je zbog toga i izradio svoj nalaz i mišljenje na oko 10,5 milijuna kuna - izjavio je šef Porezne uprave, za kojega se inače javno spekuliralo da je na toj poziciji ostao nakon promjene vlasti upravo zahvaljujući Marini Lovrić Merzel.

Potom je županica dala nadležnoj pročelnici ponudu suosumnjičenog Bernarda Popeca i rekla joj da od Porezne uprave zatraži podatke o tržišnoj vrijednosti nekretnine. Tako je sve naizgled ostavljalo dojam legalnosti.

Procjena je Uskoka za 4 milijuna manja

Istražitelji, osim toga, imaju i novu procjenu vrijednosti predmetne nekretnine koju je izradio ovlašteni sudski vještak, a prema kojemu je nekretnina preplaćena za najmanje 4,2 milijuna kuna.

Otuda i inkriminirana šteta u istom iznosu za ovu točku optužbe.

Za sada nije razjašnjeno je li pribavljena imovinska korist ostala samo za Popeca, kako ga se tereti, ili se dio možda vratio u džepove onih koji su cijelu “transackiju” omogućili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:51