NAJAVLJUJE NOVU ŽALBU

Slobodan Đurović, jedan od atentatora Ive Pukanića, osupnut je 10-godišnjim povećanjem kazne

 POOL / CROPIX

ZAGREB - Slobodan Đurović osupnut je odlukom Vrhovnoga suda da mu zbog sudjelovanja u ubojstvu novinara Ive Pukanića poveća kaznu s 15 na 25 godina zatvora, doznaje se danas od njegova novog branitelja Krešimira Vilajtovića, koji je najavio da će podnijeti novu žalbu.

S obzirom na to da je Đurović drugostupanjskom odlukom Vrhovnoga suda kažnjen s više od 20 godina zatvora, ima pravo na još jednu žalbu koju u trećem stupnju također rješava Vrhovni sud.

Vrhovni sud dostavio je jučer zagrebačkome Županijskom sudu drugostupanjsku presudu kojom je trojici optuženih za ubojstvo Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića u listopadu 2008. povećao kazne za ukupno 15 godina, a trojici je potvrdio prije izrečene prvostupanjske kazne.

Zatvorska kazna najviše je povećana Slobodanu Đuroviću, s 15 na 25 godina. Njega se tereti da je bio veza između ubojica i Sretena Jocića, zvanog Amsterdam, koji je navodno za ubojstvo platio 1,5 milijuna eura, zbog čega mu se sudi u Beogradu.

Bojanu Guduriću kazna je povećana s 30 na 33 godine, a Robertu Mataniću s 33 na 35 godina. Ostalim optuženima Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju potvrđeno je po 16 godina zatvora, a 40-godišnja zatvorska kazna potvrđena je Željku Milovanoviću, koji je u pritvoru u Beogradu, gdje mu se sudi za isti zločin.

Po Vilajtovićevim riječima, Đurović je bio osupnut kada je sinoć iz medija doznao za odluku Vrhovnoga suda kojom mu je drastično povećana kazna.

"Moj branjenik smatra da institucije hrvatske države štite pravog nalogodavca ubojstva te da je on nevina žrtva namještaljke. Uz to smatra da bi razina pravne zaštite u Africi bila bolja nego što je to slučaj u Hrvatskoj", izjavio je za Hinu Đurovićev branitelj.

Najavio je da će podnijeti novu žalbu koju bi, kako je rekao, Vrhovni sud trebao riješiti do siječnja 2013., do kada je Đuroviću produljen pritvor u kojem je gotovo tri godine i deset mjeseci.

Branitelji ostalih optuženika osuđenih na kazne veće od 20 godina još jučer su najavili podnošenje žalbi.

Na suđenju za ubojstvo Pukanića i Franjića, koje je uz stroge mjere osiguranja trajalo deset mjeseci, nije otkriven ni motiv ubojstva ni krajnji naručitelj.

Brutalno ubojstvo suvlasnika "Nacionala" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića podmetanjem eksplozivne naprave na parkiralištu redakcije tjednika 23. listopada 2010. šokiralo je hrvatsku javnost.

Zločinačku skupinu, po optužnici, okupio je Robert Matanić. Zbog pomaganja, osuđeni su njegov bratić Luka Matanić i prijatelj Amir Mafalani. Bojan Gudurić osuđen je zato što je trebao pucati na Pukanića iz zasjede ako eksploziv "zataji".

Osim Milovanoviću, koji je bio izravni počinitelj, za isti zločin u Beogradu sudi se Jociću i Milenku Kuzmanoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:24