OPET LJETNO OSVJEŽENJE

SLIJEDI KAOTIČNO VRIJEME Prijete prolomi oblaka i jak vjetar, temperature i niže od 20°C

 Srećko Niketić / CROPIX

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za srijedu najavljuju pretežno sunčano i većinom vruće vrijeme. No, uz povremeno umjerenu naoblaku na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru mjestimice se očekuje kiša ili pljusak s grmljavinom, osobito prema kraju dana kad su lokalno mogući i drugdje u unutrašnjosti.

Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, a na Jadranu će puhati većinom umjereno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 15 do 20, na Jadranu između 20 i 25, a najviša dnevna uglavnom od 28 do 33 °C.

Meteoalarm je za više hrvatskih regija za srijedu izdao žuta upozorenja.

Za šire područje Zagreba, Karlovca i sjeverozapadnu Hrvatsku alarm je izdan zbog mogućih izraženijih pljuskova s grmljavinom, osobito krajem dana.

Na području Rijeke, Istre i sjevernog Primorja također vrijedi upozorenje zbog mogućih izraženijih grmljavinskih pljuskova, ali i zbog izrazito tople i sparne noći.

Meteoalarm žitelje Gorskog kotara upozorava na moguće olujne udare jugozapadnjaka, koji bi mogli dosegnuti brzinu veću od 65 kilometara na sat. Za srednju i južnu Dalmaciju izdano je upozorenje zbog vrućeg i sparnog vremena.

Foto: Meteoalarm

Žuto upozorenje znači da je vrijeme potencijalno opasno. 'Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako namjeravate prakticirati aktivnosti koje su izložene meteorološkim rizicima', poziva Meteoalarm.

U nastavku tjedna u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuje se promjenljivo i svježije vrijeme, a kiše i pljuskova bit će osobito u četvrtak te mjestimice u subotu. U Dalmaciji sunčanije, uz manju mogućnost pljuskova te vrlo toplo.

Vjetar povremeno umjeren sjeverni, na Jadranu će zapuhati umjeren sjeverozapadnjak i bura.

Prema DHMZ-ovoj sedmodnevnoj prognozi, najhladnija bi u unutrašnjosti trebala biti subota. Tada će se najviše dnevne temperature u mnogim gradovima spustiti na 20 stupnjeva ili tek koji stupanj više. U Gorskom kotaru osvježenje će biti i izraženije pa se u Delnicama očekuje dnevni maksimalac od tek 15 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 08:42