MINISTAR OPTUŽIO GRAD ZA RASTROŠNOST

Slavko Linić: Zagrepčani će plaćati skupu vodu zbog slalom utrka na Sljemenu

Iz Vodoopskrbe odgovoraju ministru Liniću: Količina vode i novca za utrku zanemariva je za Grad

ZAGREB - Voda u Zagrebu poskupjela je dijelom i zbog enormne potrošnje vode za snijeg na stazi na Snježnoj kraljici , zbog problema energetike i mnogo čega drugoga. U vrijeme promjene PDV-a mnogi će svoje neracionalnosti, zakašnjenja u korekcijama pokušati ispraviti, ali građani će manje-više znati što je zbog PDV-a, a što ne - izjavio je jučer ministar financija Slavko Linić.

Time je zapravo htio reći, smatraju neki naši sugovornici u Zagrebačkom holdingu , da Zagrepčani dobrim dijelom moraju trpjeti poskupljenje vode i zbog nekih iracionalnih poteza u Vodoopskrbi i odvodnji, ali i u drugim podružnicama Holdinga. I to usprkos činjenici da se PDV za vodu smanjio na deset posto.

Kao simbolične primjere navode nedavni skandal koji je izbio oko djelatnika VIO-a koji su, priključujući 3000 privatnih osoba i poduzeća, Grad Zagreb i Holding oštetili za oko 50 milijuna kuna. Slažu se i s ministrovom sugestijom da se i sitni primjeri poput prevelike potrošnje vode na Sljemenu također mogu svrstati među razloge zbog kojih voda poskupljuje.

Uvijek se naplati

- Izjavu o potrošnji vode na Sljemenu uopće ne mogu komentirati - izjavio je Ladislav Prežigalo, pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo, dok direktor Vodoopskrbe i odvodnje, Davor Poljak, ističe da je riječ o zanemarivoj količini i vode i novca pa stoga ne mogu biti od presudnog značaja za razinu cijeloga grada.

- Da se radi i o većoj potrošnji, činjenica je da tu uslugu uvijek naplatimo pa nije riječ o tome da pokušavamo namaknuti sredstva koja nedostaju - kaže Poljak.

Kako doznajemo u samoj podružnici Upravljanje sportskim objektima, koji je vodio poslove zasnježivanja Sljemena tijekom cijele sezone, u sezoni 2010./2011. za te je potrebe utrošeno 96.000 kubika vode koju su platili oko milijun kuna. Za ovu godinu, u razdoblju od rujna 2011. do 31. siječnja 2012., potrošeno je već 59.340 kubika vode koja je plaćena 580.000 kuna.

- Uvijek se govori da se troši voda za Snježnu kraljicu, ali treba napomenuti da mi vodu trošimo tijekom cijele sezone, a ne samo za nekoliko dana kada traje Svjetski kup - kaže naš sugovornik u podružnici za Upravljanje sportskim objektima.

Za Snježnu kraljicu Grad svake godine izdvoji nekoliko milijuna kuna i za nju se troše, za potrebe zasnježivanja staze, goleme količine vode.

Problem neracionalnosti

Poskupljenje vode za 20 posto, odnosno povećanje mjesečnih računa za ukupno 30 posto (zbog fiksne naknade od 18,41 kunu po računu) u Vodoopskrbi opravdavaju nizom drugih razloga koji nemaju, kako kaže sam ministar Linić, veze s “neracionalnošću i zakašnjenjima u korekcijama”.

Povećane stavke u cijeni vode:



Fiksna naknada - Služi za pokrivanje biling sustava, kuvertiranje računa te održavanje, baždarenje, popravke i zamjene vodomjera

Kubični metar - Cijena kubičnog metra vode i usluga odvodnje povećana je zato što je potrebno održavati 5000 kilometara instalacija

Usluga pročišćavanja - Na mjesečnoj razini ne prikuplja se dovoljno naknade koju zahtijeva koncesionar

Naknada za razvoj - S novcem će se graditi objekti i ulagati u daljnji razvoj mreže. Dosadašnjih dva milijuna kuna nije bilo dovoljno.

Povećanje prihoda - Čak 70 milijuna kuna više trebalo bi donijeti poskupljenje po svim navedenim stavkama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 09:22