BLAŽI PREKRŠAJNI ZAKON

SLAVKO LINIĆ POPUŠTA PREKRŠITELJIMA 50 posto na kazne odsad imate ne jedan, nego tri dana

Sve neplaćene kazne bilježe se u registru. I ne samo za sve prekršaje u prometu

Na sljedećoj sjednici Vlade raspravljat će se o promjeni Prekršajnog zakona u dijelu koji se odnosi na naplatu kazni za prometne prekršaje na licu mjesta.

Prema novom Zakonu, ukoliko na licu mjesta platite kaznu, ona se umanjuje za 50 posto. U praksi je to policajcima otvaralo brojne probleme. Vozači uhvaćeni u prekršaju žele odmah platiti, ali nemaju novac kod sebe pa bi policajci morali s njima do bankomata ili slično.

Kako su zbog toga iz više policijskih uprava stigli prigovori, Ministarstvo pravosuđa odlučilo je promijeniti tu odredbu na način da će se prekršiteljima omogućiti da kaznu sa 50 posto popusta plate u roku od tri dana odnosno 72 sata od trenutka počinjenja prekršaja. Ukoliko to ne učine, kaznu će morati platiti u punom iznosu.

Sve prekršajne kazne

Prekršajnim zakonom određeno je da osobe koje su dobile pravomoćnu prekršajnu kaznu u sporu s državnim institucijama i nisu platile određenu novčanu kaznu, od 1. siječnja sljedeće godine neće moći dobiti vozačku dozvolu ili je produljiti, registrirati automobil ili produljiti registraciju, sudjelovati na javnom natječaju u postupcima provođenja javne nabave, osnovati tvrtku ili uvesti neku statusnu promjenu, osnovati tvrtku i registrirati obrt i drugu samostalnu djelatnost, dodjeljivati koncesiju i dobiti subvenciju. No, ta se odredba ne odnosi samo na neplaćanje prometnih kazni, već se odnosi na sve prekršajne kazne, pa tako i zbog poreznih prekršaja.

Registar neplatiša

Tako, primjerice, automobil nećete moći registrirati ako imate pravomoćnu kaznu zbog neplaćanja predujma poreza, neplaćanja poreza po godišnjoj prijavi, netočnih podataka u poreznoj prijavi i drugo. Zabrana će, naravno, vrijediti sve dok se kazna ne plati. Oni strpljiviji mogu čekati do zastare, a to je trenutačno tri godine od pravomoćnosti kazne.

Sve neplaćene kazne evidentirane su u središnjem registru. Kada uplatite kaznu, brišete se iz Registra. Ova odredba zakona odnosi se samo na one osobe koje su pravomoćno kažnjene nakon 1. lipnja kada je prekršajni Zakon stupio na snagu. Svi oni koji su pravomoćno kažnjeni prije tog datuma neće biti u Registru i moći će registrirati auto ili produljiti vozačku dozvolu.

Ublažavanje propisa

Kako doznajemo, Ministarstvo pravosuđa i u ovom dijelu će ići u promjenu Prekršajnog zakona. Bit će izbačeni dijelovi koji se odnose na zabranu osnivanja tvrtki i obrta, dodjeljivanja koncesija i dobivanja subvencija tvrtki za osobe koje nisu platile pravomoćno izrečenu novčanu kaznu. Tako će za osobe koje nisu platile kaznu ostati samo kazna neregistriranja automobila i izdavanja vozačkih dozvola ili njihova produljenja.

Restriktivne mjere

Ovom restriktivnom mjerom država, kao i u slučaju davanja popusta na iznos kazne u slučaju plaćanja na licu mjesta, očekuje veću naplatu po pravomoćnim kaznama. U slučaju davanja popusta na kazne za prometne prekršaje, prvi rezultati pokazuju da je naplata znatno porasla. Prema još nepotpunim podacima Ministarstva pravosuđa, naplata je povećana za 40 posto, a broj predmeta koji završavaju na Prekršajnim sudovima smanjio se za 30 posto. To ukazuje da se prekršitelji sve više odlučuju izbjeći sud i platiti kaznu.

Registracije nema bez plaćene kazne

- kaznu sa 50 posto popusta moći ćete platiti u roku tri dana od prekršaja

- vozačku dozvolu nećete moći produljiti ako niste platili pravomoćnu kaznu zbog poreznog prekršaja

- u Registar neplatiša ne ulazite ako je pravomoćna presuda donesena prije 1. lipnja 2013.

- tvrtku ili obrt moći ćete osnovati ako i niste platili prekršajnu kaznu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 00:35