STROGI UVJETI

SLAB INTERES HRVATA ZA ODLIČAN POSAO Nije im primamljiva neto plaća od 250 tisuća eura godišnje!

Za dva sudačka mjesta u jednoj od najprestižnijih i najbolje plaćenih institucija EU, javilo se samo sedam kandidata čija imena neslužbeno doznajemo
 Ranko Šuvar/CROPIX

Za dva sudačka mjesta u jednoj od najprestižnijih i najbolje plaćenih institucija EU, Sudu Europske Unije u Luksemburgu , na koja Hrvatska stječe pravo ulaskom u EU, javilo se samo sedam kandidata čija imena neslužbeno doznajemo.

Troje profesora

Riječ je o Siniši Rodinu i Tamari Ćapeti, redovnim profesorima Pravnog fakulteta u Zagrebu, Nini Vajić, također profesorici toga fakulteta i donedavnoj sutkinji Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, odvjetničkom vježbeniku Domagoju Mariću, sutkinji Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Silviji Sunčani Stubičar, sucu Odjela za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Iliji Desnici te bivšem ravnatelju Uprave za EU i međunarodnu suradnju u Ministarstvu pravosuđa Kristijanu Turkalju.

Slab interes istaknutih hrvatskih sudaca i odvjetnika na natječaj čudi utoliko više ako se ima na umu da se godišnja neto plaća suca EU u Luksemburgu kreće oko 250.000 eura. Traženi uvjeti za taj posao su strogi.

Strogi kriteriji

Traži se višegodišnje iskustvo u pravnoj struci i istaknuta pravnička karijera, nesumnjiva profesionalna neovisnost, dobro poznavanje europskog prava i dosadašnje prakse Suda EU te poznavanje francuskog i engleskog jezika. Jedan od razloga koji ih je odvratio od natječaja, kako doznajemo, obaveza je poznavanja francuskog jezika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:13