SINDIKATI PRIJETE

Škverani opet na ulicama? Da, ako ih do ponedjeljka ne primi Kosor!

 Tea Cimaš/Cropix

RIJEKA - Sindikalni lideri škverana zaprijetili su izlaskom na ulice ako ih do ponedjeljka ne primi premijerka Jadranka Kosor. Nezadovoljne brodograditelje na ulicama, konkretno Rijeke, gledali smo proljetos. Sindikalisti su s Korza uz masovnu podršku trećemajaca prijetili, galamili, a rezultat – situacija na navozima danas je još gora.

Ovaj put, kako doznajemo prijetnja ulicom krenula je iz Brodosplita. Razlog su opasno prazni navozi najvećeg dalmatinskog škvera.

Kako nam je nedavno pošteno priznao čelnik Brodosplita Srđan Kovač, dio kapaciteta već je ostao bez posla, a kroz nekoliko mjeseci nitko od preko tri tisuće zaposlenih i neće imati zašto dolaziti na posao.

Prema izvorima iz Vlade, Splićani traže da im se omogući gradnja brodova za vlastitu flotu, konkretno dva do četiri broda za rasute terete na velikim navozima te nekoliko manjih, 50–metarskih cruissera koji bi zaposlili Brodogradilište specijalnih objekata.

To je naime trenutno jedini i najbrži način da škver opet proradi punim „plućima“ no u Vladi nisu baš skloni tom prijedlogu. Naime država bi morala osigurati i financiranje tih poslova, bilo jamstvima bilo kreditima a u pitanju je najmanje 200 milijuna US dolara.

Čak i da da se novac pronađe, još uvijek postoji prepreka, stav EK-a da se do okončanja privatizacije na hrvatskim navozima ne ugovaraju novi poslovi.

Brodosplit ima zainteresiranog kupca, samoborskog DIV-a, kojeg podržava i vlada ali ne i povjerenstvo za ocjenu ponuda.

Veoma izričito rekli su da smatraju kako ponuda DIV-a ne garantira niti posao niti dugoročnu opstojnost Brodosplita. Iako vlasnici te kompanije koja već godinama bilježi rast, jedni od dva europska proizvođača vijčane opreme za brodogradnju, ulijevaju povjerenje kao ozbiljni gospodarstvenici, unutar samih škverana sve je jači otpor prema prodaji.

Umjesto toga traže da Vlada izbori u Bruxellesu tri godine „time outa“ kako bi sami restrukturirali brodograđevne tvrtke.

Vrijeme za to je međutim odavno potrošila i ovih dana iz EK-a očekujemo mišljenje o ponudama kupaca. Ako ne bude ozbiljnijih primjedbi Vlada će vjerojatno veoma brzo pripremiti i kuporodajne ugovore. Zbog težine problema, ovaj put teško da će ih pokolebati nove prijetnje ulicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14