PRISAVLJE POD PALJBOM

Skupina intelektualaca pisala HRT-u: Kovačević je ponizio hrvatsku javnost i zato hitno mora biti smijenjen!

 Ranko Šuvar / CROPIX

Skupina intelektualaca u otvorenom je pismu HRT-u zatražila hitnu smjenu glavnog urednika HTV-a Brunu Kovačevića! Nadežda Čačinovič, Daša Drndić, Velimir Visković, Nenad Popović, Žarko Puhovski, Slobodan Šnajder i Bogdan Žižić ovaj su potez povukli zbog jučerašnje suspenzije urednika Zorana Šprajca i Stipe Alfiera .

- Kao glavni urednik Informativnog programa zlorabio je svoje ovlasti jer ih je kaznio iz očito političkih razloga, povodom priloga o padu Vukovara, a u kojem su emitirane isključivo izvorne snimke i materijali čiji su autori vukovarski branitelji i civili, uključivši Sinišu Glavaševića - stoji, između ostaloga, u otvorenom pismu.

Također, smatraju kako je Kovačević svojim potezima uvrijedio i ponizio hrvatsku javnost.

- Najveću medijsku kuću u Hrvatskoj financiraju građani, a zakonska joj je obaveza da donosi istinite informacije. Kako je očigledno negativna selekcija kadrova u toj ustanovi nakon donošenja novog zakona o HRT-u dosegnula najnižu moguću i opasnu točku, tražimo i da se taj zakon preispita te što hitnije izmijeni - kaže skupina intelektualaca i dodaje:

- U svjetlu teških optužbi i sumnji u korupciju koje pune stupce novina, smatramo osobitim cinizmom da se HRT oglašava o svojim 'domoljubnim' motivima i još k tome u vezi s vukovarskom tragedijom – a time pokriva progon vlastitih novinara i gasi slobodu riječi. Izražavamo punu profesionalnu, građansku i ljudsku solidarnost s kolegama iz uredništva Informativnog programa Hrvatske televizije - zaključili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:52