TURISTIČKI BOOM

SKLOPLJEN VELIKI POSAO S KINEZIMA Uskoro kreću prvi čarter letovi iz Kine u Hrvatsku, a baza će biti Zadar

Zadar, 041114. Turisti uzivaju u setnji i zalasku sunca na zadarskoj Rivi. Foto: Jure Miskovic / CROPIX
 Jure Miskovic / CROPIX

Prvi čarter-letovi iz Kine u Hrvatsku trebali bi krenuti već u veljači iduće godine, a baza za slijetanje zrakoplova u ovoj prvoj izravnoj zrakoplovnoj liniji s Kinom bit će Zadar. Tri puta mjesečno čarteri će kineske turiste iz 38-milijunskog grada Chongquinga dovoziti na desetodnevne čarter-rute, i to u predsezoni i posezoni, što je zadarskim turističkim radnicima, ali i Zračnoj luci u Zemuniku, jedan od najvažnijih motiva za sklapanje ovog velikog posla, javlja Slobodna Dalmacija.

Kako doznajemo, cijela je priča dignuta na višu razinu pa je nakon posjeta kineske delegacije zadarskoj gradskoj upravi početkom listopada, prošlog tjedna u Ministarstvu turizma održan zajednički sastanak svih zainteresiranih strana u ovom projektu: od kineskih turoperatora i turističkih predstavnika te Chinese Southeast European Business Associationa (CSEBA), poslovnog udruženja koje je potpisalo ugovore o realizaciji ovog projekta, do direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratimira Ivičića i ministra Darka Lorencina.

Kako su tijekom prošlomjesečnog posjeta hrvatske delegacije NR Kini i sudjelovanja na sajmu CITM u Šangaju svi kineski partneri iskazali izniman interes za Hrvatsku preko čarter i izravnih avionskih linija, HTZ je u sklopu programa zajedničkog oglašavanja na stranim tržištima već rezervirao i financijska sredstva za kineske tvrtke koje će sudjelovati u direktnom predstavljanju Hrvatske na kineskom tržištu.

Još uvijek je ostalo neriješeno najvažnije pitanje: točan datum početka letova. To će, naime, ovisiti o aviokompanijama, odnosno njihovim ponudama i cijenama karata, što izravno utječe na cijenu turističkog aranžmana koji se nudi kineskim turistima, a samim time i na broj putnika. No, i to bi brzo trebalo biti riješeno jer je na sastanku u Ministarstvu turizima potvrđeno kako će nadležne službe kineske Agencije za civilno zrakoplovstvo podržati ovaj projekt kako bi se što prije zadovoljila i zakonska regulativa.

Idući sastanak agencija s kineskim partnerima bit će u Chongqingu kako bi se, osim potpisa glavnog ugovora o suradnji s aviokompanijama, što prije odredio i datum početka letova te zadovoljile određene administrativne procedure. Upravo zbog kompleksnosti cijelog posla, čarter-linija trebala bi zaživjeti u veljači ili najkasnije ožujku 2015. godine.

Iako se u početku, kad je ideja o poslu s Kinezima tek bila u začetku, kao destinacija za slijetanje njihovih čartera spominjao Dubrovnik, na kraju je kao baza za ovaj veliki posao ipak izabran Zadar zbog dobre prometne povezanosti, jake turističke infrastrukture, ali i središnje pozicije Zadra na istočnojadranskoj obali, odakle će kineski turisti moći obilaziti ne samo Hrvatsku, nego i susjednu Italiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:52