SUKOB OKO DVOJEZIČNOSTI

SKINUTA JOŠ JEDNA ĆIRILIČNA PLOČA Ponovno devastiran natpis u općini Biskupija kraj Knina

 Željko Huljev

KNIN - Tijekom noći sa subote na nedjelju,nepoznata osoba ili više njih ponovno su razbili dvojezični ćirilični natpis na objektu Mjesnog odbora Zvjerinac u Općini Biskupija kod Knina koji je prvi put bio devastiran 7.rujna ove godine.

Policija je obavila očevid i prema našim saznanjima u tijeku su operativne radnje u svrhu pronalaženja počinitelja,dok u samom mjestu Biskupija policija čuva tamošnju zgradu Općine.

Na području Općine Biskupija kod Knina prema posljednjem popisu stanovništva, živi 1.699 stanovnika od čega 231 Hrvat i 1.452 Srba,čime pripadnici srpske nacionalne manjine čine 85,4 posto stanovništva.

Prve dvojezične ploče prije više od mjesec dana nasilno su skinute u Vukovaru odmah po postavljanju, a isto se u tom gradu dogodilo i prije nekoliko dana.

Ploče s natpisima na latinici i ćirilici sa zgrada javnih ustanova ili srpskih organizacija uništavane su ili skidane i u Zagrebu, sa zgrade Srpskoga kulturnog društva "Prosvjeta, zatim u Udbini gdje su razbijene tri ploče s dvojezičnim natpisom imena općine, a jedna je ploča ukradena sa zgrade kulturno-informativnog centra "Nikola Tesla".

Sredinom rujna ploča skinute su ploče s dvojezičnim natpisom sa zgrade Općine Krnjak, a nedavno se isto dogodilo i na zgradi općine u Vojniću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:29