SIVA EMINENCIJA KOMAK

SKANDAL U OSIJEKU Suci presuđivali u korist Pivovare, pa ondje zapošljavali djecu i rođake

Teške optužbe na račun dvojice sudaca Mirela Lozančić poslala je i Ministarstvu pravosuđa
Osijek, 110310.Ivan Komak vlasnik osjecke Pivovare odrzao je konferenciju za medije u Hotelu Osijek na kojoj je pozvao radnike da prekinu strajk koji traje vec tri tjedna jer su gubici preveliki, procjenjuje se izmedju 5 i 10 milijuna kuna.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

OSIJEK - Suci Županijskog suda u Osijeku, Krunoslav Baran i Igor Gojtan, kao i njihove supruge, sutkinje na Trgovačkom sudu u Osijeku, presuđivali su u korist Osječke pivovare, a njihovu djecu i rođake bivši je većinski vlasnik Ivan Komak - sada siva eminencija Osječke pivovare - zauzvrat zapošljavao u toj tvrtci ili njenim tvrtkama kćerima.

Najočitiji primjer je presuda iz kolovoza ove godine, gdje je Krunoslav Baran, kao član sudskog vijeća, sudjelovao u donošenju presude kojom je odbijena moja žalba zbog premještanja na neodgovarajuće radno mjesto, a potom je njegova kći, studentica treće godine prava, primljena u Pivovaru i sada radi poslove koje sam ja radila, u istoj kancelariji odakle sam maknuta - kaže Mirela Lozančić, predsjednica Radničkog vijeća Osječke pivovare.

Smjene i imenovanja

- Sudac Igor Gojtan, u ožujku ove godine, kao predsjednik vijeća ukinuo je presudu prvostupanjskog suda koja je bila u moju korist. Aneksom ugovora, kojim sam, samovoljom poslodavca, s mjesta referentice za vođenje knjiga dionica maknuta na rad u skladište, prvostupanjski je sud proglasio ništavnim. No, Gojtan je poništio tu presudu, ali je zato njegov zet, Darko Ivančić, četiri mjeseca kasnije, početkom srpnja, dobio posao u Pivovari, pa sada, zajedno s Baranovom kćeri Martinom, radi u istoj kancelariji u kojoj sam donedavno ja radila.

Te teške optužbe na račun dvojice sudaca Županijskog suda u Osijeku Mirela Lozančić poslala je i Ministarstvu pravosuđa.

Kći ‘našla posao’

Jutarnjem listu u Ministarstvu pravosuđa je rečeno kako će Mirela Lozančić biti pozvana da obrazloži pritužbe, a od suda će biti zatraženo očitovanje.

Točno je i da je moja supruga, kao sutkinja Trgovačkog suda u Osijeku, 2003. sudila u nekim sporovima koji su se odnosili na Pivovaru. No, to nema nikakve veze s činjenicom da se moja kći zaposlila u Pivovari - kaže sudac Županijskog suda u Osijeku Krunoslav Baran. Sudac Gojtan nije bio raspoložen za razgovor.

- Novinari nisu istražna tijela da bih im se morao očitovati. Nemam vremena za razgovor - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:26