IZGUBLJENI SUD

Skandal u Osijeku: Spise osječkog suda pronašao odbačene u đakovačkom parku

Suci Županijskog suda tulumare s tamburašima i ne paze na svoje predmete. Potpuno sam šokiran činjenicom da je spis koji se odnosi na moj slučaj pronađen u parku, ističe Ivan Marčićević
 Kos/CROPIX

OSIJEK - Omot spisa Županijskoga suda u Osijeku, zaveden pod brojem Gž 1184/08, sa stotinjak stranica različitih sudskih dokumenata pronađen je u najlonskoj vrećici u parku u Đakovu, preko puta zgrade tamošnje policije.

Potpuno je nejasno kako se omot sa sudskim dokumentima ondje našao i kako u Županijskom sudu nije primijećeno da spis nedostaje.

Dobio kartu do spisa

Novinar Jutarnjeg lista dobio je 5. svibnja anonimno pismo iz Đakova s dojavom da je sudski spis pronađen u najlonskoj vrećici u đakovačkom parku. Nekoliko dana poslije, 10. svibnja, uslijedilo je novo pismo, ovaj put poslano iz Vuke, mjesta između Osijeka i Đakova. U tom se pismu nalazila obavijest sa skicom gdje će sudski omot biti ostavljen i gdje ga je moguće pronaći. Navedeno je da će spis biti odložen uz vrlo prometnu cestu Osijek - Đakovo, kod reklamnog panoa hotela Waldinger.

Kao u kakvoj filmskoj priči, otišli smo na označeno mjesto i pronašli spis dobro zamotan u dvije najlonske vrećice. Doista se radilo o originalnom sudskom spisu koji ne ostavlja nikakve dvojbe o autentičnosti. Kako je neposredno prije toga košena trava uz cestu, vrećica je bila djelomično pokrivena travom i zemljom, ali nije ju bilo teško pronaći jer se nalazila neposredno uz reklamni pano.

Veselica u autosalonu

Tako se sudski spis našao u posjedu Jutarnjeg lista. Nakon nedavne izjave Ninoslava Ljubojevića, predsjednika Županijskog suda u Osijeku, koji nam je rekao da njegovi suci predmete nose kući jer ih rješavaju i izvan radnog vremena, moguće je da je netko od sudaca izgubio taj spis u đakovačkom parku.

Županijski sud u Osijeku tako se u samo dva tjedna ponovno našao u središtu skandala, nakon što je Jutarnji list nedavno objavio da je dvadesetak sudaca, u radnom vremenu suda, bilo na derneku u autosalonu Čuljak u Vukovaru gdje su slavili ponovni izbor Ljubojevića za predsjednika Županijskoga suda.

- Potpuno sam šokiran činjenicom da je spis koji se odnosi na moj slučaj pronađen u parku - rekao je Ivan Marčićević iz Semeljaca kod Đakova.

‘Novac čekam godinama’

- Prije otprilike dva mjeseca nazvao sam Županijski sud i zanimao se kako je moguće da žalba koju su trebali rješavati, ne dolazi na red već više od dvije godine. Sutkinja mi je rekla da je postupak u tijeku i da će ubrzo biti riješen. Sada čujem da oni uopće nemaju taj spis! A ja svoj novac, koji trebam dobiti od osiguravajuće kuće, zbog sporosti i aljkavosti suda čekam godinama!

Marčićević vodi sudski spor s Euroherc osiguranjem zbog isplate štete koja se na njegovu automobilu dogodila nakon prometne nesreće u travnju 2004. godine. Na Općinskom sudu u Đakovu dobio je spor u studenome 2007., ali Euroherc se žalio pa je cijeli predmet završio na Županijskom sudu u Osijeku. Posljednji trag iz kojega se vidi dokad se omot uistinu nalazio na sudu jest podatak iz rubrike “Kretanje spisa” gdje je na koricama upisan datum 17. travnja 2008. godine.





Nino Ljubojević: Nazovite nas u ponedjeljak

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku, Ninoslav Ljubojević, rekao nam je kako ne može potvrditi da je omot sudskog spisa Gž 1184/08 izgubljen, ali ni da se nalazi u Županijskom sudu jer je sutkinja kod koje je predmet na putu u Zagrebu.

- Nemamo običaj ulaziti u ured sudaca i tražiti po ormarima sudske spise. Nazovite me u ponedjeljak kada sutkinja bude bila na svome radnome mjestu, pa ću vam znati odgovoriti - rekao je Ljubojević. Dodao je da sutkinja, kod koje bi se predmet trebao nalaziti, ne živi u Đakovu, nego u Osijeku.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:36