TRAŽI SE REVIZIJA

SKANDAL U MINISTARSTVU KULTURE Restaurator otvarao bolovanja pa išao na luksuzna putovanja

Protiv djelatnika Moderne galerije, javne ustanove, pokrenut postupak zbog sumnjivog bolovanja

Zaposlenik Moderne galerije, javne ustanove, prijavljen je da je otvarao lažna bolovanja i zatim odlazio na privatna putovanja, a Ministarstvo kulture naložilo je otvaranje internog disciplinskog postupka. Hrvoje Kern, restaurator u Modernoj galeriji, prijavljen je da je u vrijeme bolovanja išao na putovanja u Atenu i Kopenhagen, a Jutarnji list je u posjedu avionskih karata koje potvrđuju da je Kern putovao u to vrijeme.

Tijekom najmanje jednog od takvih putovanja Kern je rekao da je bolestan, potvrdilo je Jutarnjem nadležno Ministarstvo kulture.

Otvorio bolovanje

- Za razdoblje od 30. rujna do 4. listopada 2013. godine Kern je predao valjanu dokumentaciju za bolovanje. Sukladno dostavljenoj pritužbi, Moderna galerija će zatražiti reviziju bolovanja koja je u nadležnosti HZZO-a - odgovorila je glasnogovornica Ministarstva Nataša Petrinjak.

U isto vrijeme, kako tvrdi zaposlenica Galerije koja je svog kolegu prijavila za kršenje radne etike, Kern je putovao u Dansku. Protiv njega su u tijeku disciplinski postupak i nadzor Ministarstva. Hrvoje Kern je jučer bio nedostupan za komentar.

Privatni put

Jutarnji list je u posjedu preslika avionskih karata prema kojima je Kern letom Croatia Airlinesa 6. lipnja prošle godine deset minuta nakon podneva otputovao za Atenu iz koje se vratio 13. lipnja. Na put se otisnuo i 28. rujna, i to avionom iz Zagreba u Kopenhagen odakle se vratio 5. listopada. Baš tih dana, od 30. rujna do 4. listopada, Kern je bio na bolovanju za koje je na poslu dao valjane doznake HZZO-a.

Kad je riječ o putovanju u Atenu, tvrde da je Kern u to vrijeme bio službeno odsutan, ali ne navode razlog putovanja. Autorica prijave tvrdi da je Kern i inače neredovit na poslu, iako je financiran novcem poreznih obveznika. Prema njezinim riječima, kada i dođe na posao, tamo ostaje najviše pet sati, a često radno vrijeme provede obavljajući restauracije u fušu.

Pritom, tvrdi prijaviteljica, koristi materijale Moderne galerije, od kojih su neki poprilično skupi.

Ravnateljica Galerije, Biserka Rauter Plančić, na službenom je putu i neće je biti cijeli tjedan, a njezina zamjenica Klara Vedriš ne želi razgovarati, kako kaže, o Kernovu privatnom životu.

- Zaprepaštena sam takvim predstavkama, ali i time što nas mediji zovu. Pa nije Kern Severina da se svatko raspituje o njegovu privatnom životu. A imamo tako krasne projekte i izložbe o kojima nitko ne priča - rekla nam je Vedriš.

Kad smo je upozorili da je ipak riječ o javnom novcu i mogućoj zloporabi proračuna, rekla nam je kako će očitovanje uputiti Ministarstvu kulture, a oni nama.

Iz Moderne galerije naknadno su nas e-mailom izvijestili da su protiv Hrvoja Kerna pokrenuli interni disciplinski postupak. Ministarstvo je potvrdilo da je 13. svibnja primilo pritužbu na Kernov rad.

Prisutan na poslu

- Ministarstvo kulture primilo je 30. travnja 2014. godine predstavku u kojoj se navodi postojanje nepravilnosti u korištenju bolovanja g. Hrvoja Kerna te nepostojanje kontrole dolazaka i odlazaka na posao, a sukladno time i neopravdanog izostajanja s posla zaposlenika Moderne galerije. Navedenu predstavku Ministarstvu kulture proslijedila je 13. svibnja 2014. godine i Upravna inspekcija Ministarstva uprave na nadležno postupanje - kažu.

Dodaju da je u elektroničkom zapisu radnog vremena zaposlenika evidentirana redovna prisutnost Hrvoja Kerna na radnome mjestu tijekom ovog ožujka, iako se u prijavi tvrdi da je baš taj mjesec najviše neopravdano izostajao s posla.

Istražit će samo potencijalna lažna bolovanja.

Ministarstvo otkrilo identitet zviždačice

Jutarnji list je prijavu zviždačice iz Moderne galerije primio uz uvjet da ona ostane anonimna. No, Ministarstvo kulture u svom je odgovoru na pitanja novinara Jutarnjeg iznijelo puno ime i prezime te grad u kojemu živi. Iz obveze prema anonimnom izvoru njezin identitet ipak nećemo objaviti, no zabrinjavajuće je ako Ministarstvo smatra da one koji upozoravaju na kršenje radnih obaveza u ustanovi financiranoj javnim novcem treba javno prokazati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:37