PRIPADNIK MANJINA

SKANDAL U HZZ-u ‘Lagali su da sam Rom da bi me mogli zaposliti’

Anonimni mladić odlučio je javno progovoriti o tome kako ga je HZZ zaposlio u sklopu Nacionalnog programa za manjine

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) zaposlio me na javnim radovima u okviru Nacionalnog programa za Rome, iako ja to nisam! Kada sam se zbog toga pobunio kod poslodavca koji je s HZZ-om sklopio ugovor, rekli su mi da šutim. Nije mi svejedno. Ne želim da me jednog dana netko prozove za to, ne želim kazneno odgovarati”.

Neugodno iznenađenje

Naveo je to u pismenom dopisu mladić koji je, kako kaže, dugo tražio posao i na kraju uspio dobiti privremeno zaposlenje, mjesto stručnog suradnika u jednoj udruzi.

Spomenuto radno mjesto spada u Vladin program Mjera aktivne politike zapošljavanja - kojih je ukupno 42 - a u nadležnosti su Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Drugim riječima, plaća ga HZZ, odnosno država. Budući da bi njegov slučaj mogao ukazivati na prokazivanje nenamjenskog trošenja proračunskog novca, što bi mu, kako kaže, moglo stvarati probleme, želio je ostati anoniman.

Iz Dalmacije je, ima fakultetsku diplomu. Trogodišnji dodiplomski studij humanističkog smjera završio je na jednom od naših fakulteta, a naredne dvije godine diplomskog studija u stranoj zemlji.

Dugo je tražio posao, konačno se zaposlio na određeno vrijeme u udruzi koja pomaže invalidima.

“Plaća nije neka, 2400 kuna, ali bolje i to nego roditelje tražiti novac za cigarete. I sve bi bilo u redu da neki dan nisam otkrio nešto što me jako razljutilo: stavku u ugovoru pod kojom sam zaposlen. Naime, za javne radove HZZ i poslodavac (u mojem slučaju udruga) sklapaju ugovor o financiranju. Potom poslodavac s kandidatom sklapa Ugovor o radu, naravno na određeno vrijeme. Nemalo sam se iznenadio kad sam vidio da u ugovoru između HZZ-a i poslodavca (udruge) stoji da je financiranje ovog radnog mjesta osigurano iz Nacionalnog programa za Rome i Akcijskog plana Desetljeća za uključivanje Roma 2005-2015. Tako sam ja po HZZ-u postao Cigan! Nemojte me krivo shvatiti, nemam ništa protiv. No, ja nisam Rom, niti sam se ikada tako izjasnio. Ako sam plaćen iz fonda za romsku nacionalnu manjinu, znači da zauzimam nečije mjesto i da se sredstva nenamjenski pretumbavaju”, navodi mladić.

“Štos” je, kaže, u tome da prednost pri zapošljavanju - za radno mjesto koje se plaća javnim novcem - između ostalih imaju i pripadnici manjina.

Nije jedini

- Nisu dužni dokazivati pripadnost, samo se trebaju tako deklarirati i pozvati se na Zakon o nacionalnim manjinama. OK, ali ja to nisam napravio, a potpisao sam ugovor kao da sam Rom! Ako se to protumači kao pronevjera i nenamjensko trošenje proračunskog novca, može me i Državno odvjetništvo zbog toga goniti - smatra mladić koji je stvar iznio nadređenima u udruzi.

- Naljutili su se. Upozorili su me da šutim jer bi mogli izgubiti radnike potrebne članovima udruge. Nisam jedini koji je na ovaj način zaposlen, našao sam još tri slučaja koji trenutno rade preko programa i sredstava za Rome, a nisu Romi.

Ljutit sam zbog toga što se promiče državno financiranje zapošljavanja uz ogroman prostor za malverzacije - naveo je mladić.

U međuvremenu su ga - otkriva nam nešto kasnije njegov poznanik - na red pozvali i iz HZZ-a. Tražili su da prizna je li on anonimac koji je pokrenuo čitavu priču te da pošalje sken ugovora i aneksa ugovora.

Veliki strah

- Malo se prepao. Ni ne sluteći, preko noći je ispao zviždač, nije mu to bila namjera. Htio je ukazati na nenamjensko trošenje sredstava i naočitu manjkavost strategije poticanja zapošljavanja. Pretače se novac, tko zna što se sve radi?! Iz HZZ-a kažu da se potkrala obična pogreška, tipfeler.

Zanimljivo kako Udruga nije ništa primijetila, a potpisnici su ugovora.

Ovo nije obična pogreška, nego malverzacija. Nije tipfeler, nego stoji da je čovjek plaćen iz fonda iz kojeg ne bi trebao biti plaćen. Sada strepi za posao, ne zna tko će ga dalje stiskati - otkrio je poznanik.

HZZ: Tipfeler nam je slučajno zalutao u zaglavlje ugovorat

Iz HZZ-a poručuju da su pregledali objavljani aneks Ugovora (anonimnog mladića) i ustanovili kako se obaveze iz tog aneksa odnose na mjeru za zapošljavanje ‘Pomoć sebi i drugima’ (uključuje zapošljavanje osoba sa stručnim zvanjima da skrbe za osobe s invaliditetom, liječene ovisnike, žene žrtve obiteljskog nasilja, žrtve trgovanja ljudima...)

- Potom smo pregledali sve anekse Ugovora za javni rad ‘Pomoć sebi i drugima’ i uočili da se kod dva aneksa Ugovora potkrala pogreška u zaglavlju, ali samo u nazivu. Dakle, umjesto naziva ‘Mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje’, stoji pogrešan naziv ‘Nacionalni program za Rome’. Međutim, navedena pogreška ne utječe na sadržaj ugovora i odmah je ispravljena - poručuju iz HZZ-a. Naglašavaju da HZZ provodi jedan jedinstveni program mjera aktivne politike zapošljavanja, koji sadrži 42 različite mjere, i sve one se financiraju iz proračuna te ne može biti govora o malverzacijama. - Financijska sredstva iz Nacionalnog programa za Rome troše se namjenski, što strogo nadziremo. Ovakvim objavama želi se narušiti ugled Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kao i ugled mjera aktivne politike zapošljavanja - uvjereni su u HZZ-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 20:00