SRAMOTAN APSURD

SKANDAL NA SUDU Sudac osuđen zbog lažnog iskaza: Na poslu prošao bez sankcija!

Sudac Josip Popadić pravomoćno je osuđen za davanje lažnog iskaza, a predsjednik suda Josip Botica tvrdi da nije tražio smjenu jer nije dobio službenu obavijest

Josip Popadić, sudac Općinskog suda u Splitu, ispostava Omiš, pravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Osuđen je za kazneno djelo protiv pravosuđa, tj. prema članku 303. stroga KZ-a za davanje lažnog iskaza pred sudom. Iako je presuda postala pravomoćna još 6. rujna 2012., sudac Popadić i dalje sudi, a nitko od nadležnih protiv njega nije pokrenuo stegovni postupak.

Popadić je s još dvije osobe bio optužen za dva kaznena djela: krivotvorenje oporuke Splićanina Dinka Ivulića te za davanje lažnog iskaza pred sudom. Djelo krivotvorenja oporuke počinio je 24. veljače 2001. godine u vrijeme dok je još bio odvjetnik. No, drugo djelo lažnog svjedočenja počinio je 10. lipnja 2002. godine dva i pol mjeseca nakon što ga je DSV imenovao za suca Općinskog suda u Splitu. Jednostavno rečeno, Popadić je u veljači 2001. sudjelovao u pisanju krivotvorene oporuke, a u lipnju 2002. pred sudom lažno svjedočio da je ta oporuka vjerodostojna.

Proces u Šibeniku

Općinsko državno odvjetništvo protiv Popadića je podiglo optužnicu tek u ožujku 2009., a predmet je zbog sumnje u pristranost splitskog suda delegiran sudu u Šibeniku. Pravomoćna presuda donesena je 6. rujna 2012. Do donošenja presude za kazneno djelo krivotvorenja oporuke iz 2001. već je nastupila zastara pa je Popadić osuđen samo za djelo davanja lažnog iskaza.

Prema Zakonu o DSV-u, sudac protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak bit će privremeno udaljen sa sudačke dužnosti sve do završetka postupka. Njegova daljnja sudbina ovisi o presudi: bude li pravomoćno osuđen za kazneno djelo koje ga čini nedostojnim obavljanja sudačke dužnosti, DSV je dužan razriješiti ga sudačke dužnosti. Međutim, i jednu i drugu mjeru mora inicirati predsjednik suda na kojem je sudac zaposlen. Ako to ne učini on, disciplinski postupak dužan je inicirati ili predsjednik višeg suda, ili šef Vrhovnog suda, ili ministar pravosuđa.

‘Nije me obavijestio’

Sve do petka, 3. listopada, nitko od navedenih nije potezao pitanje disciplinske odgovornosti suca Popadića. Tek toga dana DSV-u je stigao zahtjev v. d. predsjednika Općinskog suda u Splitu Gorana Čolaka za pokretanje stegovnog postupka protiv Popadića, dakle gotovo 13 mjeseci od presude. Aktualni v. d predsjednika splitskog suda na njegovu je čelu tek mjesec dana. Zanimalo nas je, međutim, zašto to nije učinio njegov prethodnik, sudac Ivica Botica koji je bio na čelu Općinskog suda u Splitu četiri godine, dakle u vrijeme kad se protiv Popadića vodio sudski postupak i kad je donesena pravomoćna presuda.

“Zato što o presudi nisam dobio nikakvu službenu obavijest. Ne možemo protiv sudaca pokretati stegovne postupke na temelju ćakula”, rekao je Botica, koji je od lipnja 2013. sudac Županijskog suda u Splitu.

Kad smo suca Boticu podsjetili da je protiv Popadića bio dužan pokrenuti postupak još 2009. kad je sudac optužen i je li s Popadićem ikad razgovarao o tome, rekao je: “Jesam, pitao sam ga i rekao mi je da se protiv njega vodi kazneni postupak. Znao sam da to dugo traje i da je tu nešto čudno, ali nikada me službeno nije obavijestio ni o početku kaznog progona, niti o presudi”. Sudac Botica, međutim, nije objasnio zašto od Popadića, kad mu je on i sam priznao da je optužen, nije zatražio i službene dokaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 17:46