STRAH OD KATASTROFALNIH POPLAVA --> FOTOGALERIJA

SISKU PRIJETI APOKALIPSA Stižu dva ogromna vodena vala: Sve je spremno za evakuaciju

Sisak, Zazina, 130914.U ocekivanju vodenog vala iz Karlovca mjestanima Zazine u pomoc je izaska Hrvatska vojska koja na rijeci Kupi gradi nasipe od vreca.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

SISAK - Za otprilike 24 sata, u nedjelju 14. rujna popodne, u Sisku će se spojiti dva ogromna vodna vala koji Savom stižu iz Zagreba, odnosno Slovenije, a Kupom iz Karlovca. Rekordni vodostaj Kupe u Sisku iz veljače ove godine bit će premašen za oko pola metra. Rečeno je ovo na izvanrednoj sjednici Županijskog stožera za spašavanje u Sisku u subotu, kojoj je prisustvovao i Zoran Đuroković, voditelj glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda.

On je istaknuo kako će zbog visokih vodostaja i vrlo velikih količina oborina retencije Lonjsko i Odransko polje biti uskoro pune, te da dodatnu opasnost predstavljaju nabujale rijeke Glina, Una koja raste, Lonja, Odra, koje će dodatno opteretiti rijeke Kupu i Savu, te otežati otjecanje vode s područja Siska i Županije.

Zbog velike opasnosti od poplava, na sisačkom području od subote je 250 pripadnika Hrvatske vojske koji zajedno s mještanima učvršćuju nasipe i grade zečje nasipe u Žažini i Sunjskom Selištu.

- Pozvali smo u pomoć još 220 vojnika, u Letovanić će biti raspoređeno još 100, te po 50 u Petrinju i Staro Pračno, rekao je dožupan Zdenko Vahovec, koji ističe da su pripremljeni planovi za evakuaciju ljudi i stoke, ako do toga dođe, te da je u pripremu obrane cijele županije od visokih vodostaja uključeno jako puno ljudi. Vreća za pijesak i pijeska za sada ima dovoljno, a Hrvatske vode dopremile su u Sisak još ljudi, pumpi i strojeva iz ostatka Hrvatske.

FOTOGALERIJA: Sisak se sprema za dolazak ogromnog vodenog vala

Stožer za zaštitu i spašavanje grada Siska pozvao je sve vlasnike stoke da što prije povuku stoku s područja Lonjskog i Odranskog polja. Djelatnici Hrvatskih voda nadvisili su nasip u Odranskom polju, djelomično je nadvišen i nasip u Starom Pračnu u dužini od 600 metara, no vrlo je kritično u Žažini, gdje nisu dovršeni radovi na nasipu pa ogorčeni mještani, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske vode nadljudsku borbu da zaštite svoje kuće od vodene bujice. Nije dovršen niti nasip na retenciji Lonjsko polje kod Gušća i Svinjičkog.

Kritično je i u Letovaniću, u kojem je izgradnjom pomoćnog nasipa na mjestu puknuća nasipa napuštenog ribnjaka stanje donekle stabilizirano, no Letovanci se boje ogromnog vodenog vala koji stiže Kupom. Očekuje se da će voda ponovo preplaviti prometnicu koja vodi prema tom selu pokraj Kupe, pod vodom je veliki broj vikendica u Starom Brodu. Stanovnici Starog Praćna, Sela, Stupna, Žabna u strahu prirpemaju vreće s pijeskom zbog najave da će stanje biti puno gore nego u veljači i ožujku ove godine, a tada je bila katastrofa.

U Farkašiću na rijeci Kupi, uzvodno od Letovanića i Siska, uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave, a vodni val iz Karlovca još nije ni blizu, Sava u Crncu raste neprekidno. Kritično je i na području Sunje, gdje je od voda neočišćenih potoka i kanala, te rijeke Sunje i Save ugroženo mnogo kuća. Dramatično je stanje i na području Topuskog i Gline, kojima prijeti nabujala Glina. Tamo vrijede izvanredne mjere obrane od poplave, a voda još raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 17:35