NEPOPRAVLJIVA ŠTETA

SIŠČANI U ŠOKU ZBOG NAJAVA IZ INE 'Zatvaranje rafinerije bio bi zadnji čavao u lijes ovog grada'

Malo koji grad u Hrvatskoj preživio bi gašenje tolikih tvornica i ukidanje desetaka tisuća radnih mjesta, što je Sisak doživio od početka 90-ih do danas
 CROPIX

SISAK - Siščani su šokirani medijskim napisima o namjeri Uprave INE da zatvori Rafineriju nafte Sisak. Kažu kako bi to bio zadnji čavao u lijes ne samo sisačkog gospodarstva, nego i Siska, jer bi malo koji grad u Hrvatskoj preživio gašenje tolikog tvornica i ukidanje desetaka tisuća radnih mjesta, što je Sisak doživio od početka 90-ih do danas.

Sektor korporativnih komunikacija INE, poslao je priopćenje kako „INA provodi stratešku analizu postojeće situacije na rafinerijskom tržištu, te analizu svog rafinerijskog sustava što je dio redovnog poslovnog procesa. U ovom trenutku sve mogućnosti vezane za potencijalne promjene u rafinerijskom poslovanju su otvorene. Ukoliko i kad relevantna tijela kompanije donesu odluku, ista će biti pravovremeno komunicirana javnosti“, stoji u priopćenju.

Reagirala je i Maja Rilović, predsjednica sindikata naftne djelatnosti INAŠ, najvećeg sindikata u INA-i. Ističe: „Ako su točne informacije koje visokopozicionirani izvori plasiraju u medije, sada je sasvim izgledno da se uskoro namjerava obustaviti proizvodnju Rafinerije nafte Sisak. Time bi se nastavila devastacija domaće proizvodnje, nepovratno izgubilo 800 radnih mjesta i počinila nepopravljiva šteta za radnike i brojne kooperante vezane uz poslovanje rafinerije. Posljedice takve odluke bile bi nesagledivih razmjera za gospodarstvo jedne od najsiromašnijih hrvatskih županija, cijele regije i RH“, kaže Maja Rilović.

Dodaje kako je gašenje sisačke rafinerije suprotno obvezama koje je MOL preuzeo dioničkim ugovorom o strateškom partnerstvu prilikom kupovine prvog paketa dionica INA-e. Zbog nepoštivanja ugovora, kontinuiranog slabljenja INA-ine tržišne pozicije i negativnih utjecaja koje koju bi takva katastrofalna odluka proizvela u Sisku, to se odmah mora zaustaviti.

Zatvaranje RNS negativno bi se odrazilo na energetsku neovisnost i gospodarsku stabilnost RH, jer je rafinerija u Sisku važna za Hrvatsku, za domaće gospodarstvo i za Inu koja je najveći gospodarski subjekt RH i temelj hrvatske naftne privrede.

„Već dulje vrijeme upozoravamo da se rafinerija Sisak pretvara u skladište derivata iz Mađarske i proizvodi četiri puta manje od stvarnih mogućnosti, a čini se da se sada želi provesti i najcrniji scenarij. Čini se da MOL nema nikakvu namjeru izvršiti svoju obavezu modernizacije, nego sustavno uništava i gasi domaća rafinerijska postrojenja. U zemlji koja vapi za proizvodnjom, MOL ne investira, nego devastira.

Budući da je Vlada RH u arbitraži tražila da se do okončanja pregovora s MOL-om zaustave sve strateške odluke, u koje svakako spada i gašenje rafinerija, očekujem da će se drugi veliki dioničar suprotstaviti i zaštititi vitalne gospodarske interese RH i brojna radna mjesta u Sisku.

Eventualno zatvaranje rafinerije u Sisku stvorilo bi potrebu za dodatnim uvozom derivata i daljnji gubitak tržišta i pad tržišnih udjela i konkurentnosti INA-e, slabljenja ekonomskog položaja INA-e i njezinog strateškog energetskog značaja u regiji. Ovo je bi bila samo još jedna u nizu destruktivnih odluka o budućnosti Ine, stoji u priopćenju Maje Rilović, predsjednice sindikata naftne djelatnosti INAŠ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:51