LOŠE VIJESTI

Sisak ponovo u šoku: Talijanski vlasnici potvrdili - Željezara Siska zaposlit će samo pedesetak radnika

 Miroslav Kiš / CROPIX

SISAK - Predstavnici grada Siska u četvrtak su primili predsjednika uprave ABS Italija Alessandra Trivillina, novog vlasnika Željezare Sisak, koji je predstavio kratkoročne i dugoročne planove te tvrtke u Hrvatskoj.

Trivillin je rekao da je kratkoročni cilj je da se do studenog upale peći za proizvodnju specijalnih čelika i da će se u prvoj fazi u sisačkoj Željezari zaposliti pedesetak radnika.

U drugoj fazi, koja slijedi za godinu dana, ABS planira osuvremeniti peći za proizvodnju čelika. Pogoni će dobiti nove suvremene komponente i informatičku tehnologiju za nadzor proizvodnje, ali neće biti novog većeg zapošljavanja. Tek u trećoj fazi novi vlasnici će razmišljati o otvaranju novih pogona i daljnjem zapošljavanju većeg broja radnika. Kada će doći do treće faze nije precizirao, no naglasio je da u prve dvije godine rada rada Željezare sigurno neće biti znatnijeg zapošljavanja.

Sastanku s predsjednikom Uprave novog vlasnika Željezare Sisak nije nazočio gradonačelnik Siska, Dinko Pintarić. Nije želio komentirati izgovoreno na sastanku ističući da ne komentira nagađanja i rekla - čula informacije.

- Očekivao sam da će talijanski vlasnici Željezare doći s napisanim planovima o budućnosti Željezare, a mi smo dobili par brojki uz kavu, koje sve šokiraju. To nije pristup koji smo očekivali, Sisak nije zaslužio takav tretman, jer će grad biti ozbiljan poslovni partner ABS Željezare Sisak, rekao je Pintarić.

Ono što u Sisku rekao predsjednik Uprave ABS željezare, šokiralo je Siščane. Osim što će na posao vratiti 20 puta manje radnika nego je do sada radilo u Željezari, Alessandro Trivilin je potvrdio da se u Sisku više neće proizvoditi cijevi, te da je valjaonica šavnih i bešavnih cijevi prodana kupcima iz Amerike, koji demontiraju strojeve i odvoze iz u SAD i Meksiko gdje će ti bivši pogoni Željezare Sisak biti montirani.

Od predstavnika sindikata metalaca također nismo dobili komentar Trivollinijevih izjava i brojki. Ne mogu vjerovati da će dolaskom Talijana nekadašnji crnometalurški div postati tek malo poduzeće s pedesetak zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:40