METAK U GLAVU

Sisak: Podignuta kaznena prijava zbog mučenja pasa

I pas Max, mješanac labradora i haskija koji se svojom umiljatošću mnogim Siščanima uvukao pod kožu završio je u Veterinarskoj stanici Đure Bugarina
 Miroslav Kiš/CROPIX

SISAK – Radi mučenja i ubijanja životinja lovačkom puškom u Veterinarskoj stanici Sisak koja je u vlasništvu Đure Bugarina, Udruga Prijatelji životinja podnijela je kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku.

Prijatelji životinja potaknuti napisima u medijima, prije svega u Jutarnjem listu, podnijeli su i prekršajnu prijavu Veterinarskoj inspekciji u Sisku radi nanošenja ozljeda, boli i ubijanja životinja.

- Zgroženi smo brutalnim ubijanjem pasa u Sisku. Kontaktirali su nas brojni užasnuti građani iz cijele Hrvatske i zatražili da učinimo sve kako bi se tim brutalnostima stalo na kraj. Osim što se u sisačkoj Veterinarskoj stanici vrše okrutnosti nad životinjama sumnjamo i na kriminalne elemente. Stoga nadležne institucije moraju pod hitno djelovati, a posebice Grad Sisak treba pokazati odgovornost jer je po Zakonu dužan pronaći riješenje za napuštene životinje, kazao je predsjednik Udruge Prijatelji životinja, Luka Oman. Međutim, u vrijeme kada u Hrvatskoj 300-njak osoba dnevno ostaje bez posla i jedva preživljava, izgradnja azila za napuštene životinje smatra se luksuzom. Pročelnik Upravnog odjela za informiranje, odnose s javnošću i prava nacionalnih manjina Grada Siska, Tomislav Dovranić, kazao nam je da nažalost Grad Sisak trenutno ne može puno učiniti.

- U tijeku je novi natječaj za obavljanje higijeničarske službe u Sisku. Veterinarska stanica u Zagrebačkoj ulici do sada je imala koncesiju i uredno su obavljali sve zadaće; uklanjanje strvina, zbrinjavanje pasa lutalica i eutanazija. Nije u nadležnosti Grada da vrši nadzor nad higijeničarskom službom već veterinarskim inspektoratom, tvrdi pročelnik Dovranić. Djelatnici Veterinarske inspekcije u Sisku bili su u Skloništu za napuštene životinje, ali još nije poznato da li su utvrdili nepravilnosti u postupanju prema psima.

Glasnogovornica PU sisačko-moslavačke, Iva Hranitelj, potvrdila nam je da su zaprimili zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Sisku za istraživanjem i utvrđivanjem da li u ovom slučaju postoje elementi kaznenog djela mučenja životinja.





Sve navode za koje se sumnjiči u kaznenoj prijavi odlučno je negirao vlasnik Veterinarske stanice, Đuro Bugarin. - Strogo se držimo pravilnika i vodimo brigu o životinjama. Ništa od navedenih optužbi nije točno i služe samo da mi se našteti. Psi se ne zakapaju u zemlju već ih odvoze djelatnici tvrtke Agroproteinka, tvrdi Bugarin, te dodao kako je suosnivač prvog društva za zaštitu životinja u Sisku. Dok nadležne institucije utvrđuju da li se u sisačkom skloništu ubijaju psi puškom nakon što provedu svega dva-tri dana u skučenim boksovima, a potom njihove leševe umjesto u kafeleriji zatrpavaju u jamama u krugu Veterinarske stanice, članovi Udruge za zaštitu životinja Patronus Sisak koji su i upozorili javnost, u petak su vodili novu bitku.

Naime, pas Max, mješanac labradora i haskija, koji se svojom umiljatošću mnogim Siščanima „uvukao pod kožu“ završio je u Veterinarskoj stanici Đure Bugarina. - Maxu smo pronašli novi dom u okolici Siska, međutim taj pas očito voli više slobodu nego život. Bježao je od svog prvog vlasnika, a sada je pobjegao i novom vlasniku koji ga više ne želi nazad. Doznali smo da je veterinar Maxa ocijenio agresivnim i sada se borimo za njegov život, a radi se o minutama, kazao nam je zabrinuti Kristijan Cavrić, potpredsjednik Patronusa.

No, Bugarin tvrdi kako ga zbog Maxa često zovu tete iz vrtića jer se boje izvesti djecu van, a jedna žena iz Cesarčeve ulice zvala je čak 28 puta da se mješanac ukloni s ceste. - Ugrizao je veterinara i napada sve redom. Konačno smo ga uhvatili. Sada molim vlasnika, a svi znaju o kome se radi, da dođe po njega. Također sam spreman vršiti besplatno cijepljenje svakom udomljenom psu, poručio je na kraju Bugarin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:00