GRAD POD HIPOTEKOM

Sisački HDZ i HSP za gradnju dvorane založili stotinjak gradskih stanova, pučku kuhinju, zgradu Županije...

Sisak, 150711.Na gradskom groblju u Sisku danas je uz sve drzavne i vojne pocast pokopan general Djuro Brodarac koji je preminuo u srijedu u osijeckoj bolnici.Na slici: Dinko Pintaric, gradonacelnik Siska.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

SISAK - HDZ i HSP dr. Ante Starčević, dvije stranke koje već godinama vladaju Siskom (doduše pravaši su sve do jučer bili bez dodatka dr. Ante Starčević), založile su gotovo kompletnu gradsku imovinu kako bi osigurali završetak sportske dvorane, objekta bez kojeg, kako kažu, nemaju šanse pobijediti na slijedećim lokalnim izborima.

Dvadeset gradskih vijećnika, (HDZ-u i HSP-u pridružili su se i neki nezavisni vijećnici, poput Željka Vrbanusa, koji su tijekom rasprave govorili protiv stavljanja hipoteke na gradsku imovinu, ali su prigodom glasovanja podržali prijedlog vladajućih), tom je odlukom za svoju izbornu kampanju založilo stotinjak stanova i poslovnih prostora, vrijednih ukupno 100 milijuna kuna.

Zanimljivo je da među založenim stanovima nema niti jednog u kojem žive gradski čelnici ili vijećnici, da su založili zgradu pučke kuhinje, zgradu Županije, ali ne i svoju gradsku vijećnicu.

Isto je tako zanimljivo da su gradski vijećnici odlučili Sisak ostaviti bez vrijedne imovine iako uopće ne znaju o kolikom se kreditu radi, ne znaju kakvi su uvjeti otplate. Ne znaju to, tako je bar priznao gradonačelnik Pintarić, niti predlagači odluke o davanju gradskih nekretnina u založno pravo Hypo banci.

Na stranu sada što takvom odlukom grad Sisak narednih 26 godina ostaje bez mogućnosti raspolaganja tim nekretninama, više čudi lakoća kojom su vijećnici vladajuće većine digli ruku za ovaj aranžman. Glasovali su za hipoteku, ne znajući uopće u što se upuštaju, vodeći se logikom da je uputnije udovoljiti stranačkim šefovima, poslušno dići ruke, nego razmisliti i tražiti jasne odgovore prije donošenja odluke.

Cijela priča oko izgradnje sportske dvorane u Sisku smrdi otpočetka. Od veljače 2008. godine, kada su gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i predstavnik Epsilon gradnje Tomislav Topić potpisali ugovor vrijedan 158 milijuna kuna o pravu gradnje i zakupu gradske sportske dvorane.

U međuvremenu otkrilo se mnoštvo propusta i promašaja u projektu, otkrilo se da nema projekta temelja, da nema projekta grijanja i hlađenja dvorane, a najskuplja stvar koju su graditelji otkrili najkon potpisivanja ugovora je da se dvorana mora graditi na smetlištu.

Deseci milijuna kuna otišli su na odvoz tisuća kamiona smeća. Od tada do danas troškovi izgradnje narasli su za 100 milijuna kuna, na 260 milijuna kuna, a kolika cijena biti na kraju, ne zna nitko. Zna se da će grad plaćati zakup dvorane 26 godina, nakon čega će je morati otkupiti od Hypo banke. Predviđa se da će godišnja rata biti oko 18 milijuna kuna.

Upitan može li grad plaćati toliki iznos, pored otplate kredita BRD-a od deset milijuna eura, te nekih drugih dugoročnih obveza, gradonačelnik Pintarić je istaknuo da sada i slijedećih nekoliko godina sigurno ne. Ali će moći kada kriza prođe. Kada će to biti nitko ne zna.

Oporba u vijeću bila je ogorčena, pa je predsjednica SDP-a Siska Kristina Ikić Baniček poručila čelnicima Hypo banke da im odluka o založnom pravu na gradsku imovinu vrijedi manje od papira na kojem je napisana jer će od lipnja 2013. godine, nakon lokalnih izbora, ona kao gradonačelnica Siska učini sve što je u mogućnosti grada da pravnim sredstvima ospori i založno pravo na nekretnine i sam ugovor o gradnji dvorane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:30