DAN UČITELJA

Sindikati: Učitelji koji rade online nastavu imaju manje plaće; Ministarstvo: Neće biti zakinuti

Za gotovo 3.000 učenika u samoizolaciji učitelji održavaju online nastavu, nakon što su odradili nastavu u razredu
Željko Stipić
 Matija Djanjesic/Cropix

Predsjednik Školskog sindikata Preporod Željko Stipić u ponedjeljak je, u povodu Dana učitelja, upozorio kako rad u online nastavi ili odlazak nastavnika u samoizolaciju, odnosno na bolovanje, značajno utječe na njihov materijalni položaj.

- Tim skupinama radnika plaća se, po različitim osnovama, smanjuje. Srećom, u ovom trenutku riječ je o manjem broju radnika jer škole još uvijek pretežno rade prema A modelu (nastava u školi) i jer je u samoizolaciji, odnosno na bolovanju tek manji broj radnika - istaknuo je Stipić.

No, kako plaća za rujan još nije isplaćena, upozorava da u ovom trenutku nije poznato hoće li učitelji koji su radili paralelno u redovnoj i online nastavi ostati bez uvećanja plaće za smjenski rad.

- Proljetos je tome bilo tako i još uvijek ne znamo hoće li se, po ovom pitanju, nova prosvjetna administracija ponijeti drugačije od prethodne. Neshvatljivo je i dakako neprihvatljivo po bilo kojoj osnovi smanjivati plaću radniku kojem je od strane poslodavca naloženo raditi prema B i C modelu - smatra Stipić.

Prema podacima koje iznosi, za gotovo tri tisuće učenika koji se nalaze u samoizolaciji učitelji održavaju online nastavu, nakon što su odradili nastavu u razredu. Prema Stipićevoj procjeni, takvih je učitelja sigurno više od deset tisuća. Upozorava kako se to odvija u svojevrsnoj sivoj zoni jer nigdje nije uređeno postojanje ove obveze, njezin opseg i vrednovanje. Inače, dodatak na smjenski rad iznosi deset posto na osnovnu plaću, što bi, prema procjeni Preporoda, u prosjeku trebalo iznositi oko 300 kuna.

Drugi je problem položaj učitelja koji su zbog samoizolacije morali otvoriti bolovanje. Njima se ne omogućava nastava na daljinu, nego ih se "tjera" na bolovanje čime se njihova plaća isplaćuje kroz Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje čija naknada ne može premašiti iznos od 4257 kuna. Kako radnici u školama ne bi zbog odlaska u samoizolaciju bili kažnjeni ozbiljnim smanjenjem plaće, sindikat traži da se na njih primijeni članak 95. Zakona o radu, prema kojemu radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo "zbog okolnosti za koje radnik nije odgovoran u visini prosječne plaće koja mu je isplaćena u prethodna tri mjeseca". Ovaj se zahtjev odnosi i na radnike koji su zbog bolesti prouzročene koronavirusom bili primorani otvoriti bolovanje.

Kako obećavaju u Ministarstvu, učitelji neće biti zakinuti za svoja materijalna prava.

Smjenski rad će se učiteljima isplaćivati na način na koji je definirano zakonom i kolektivnim ugovorima, odgovaraju iz Ministarstva obrazovanja, neovisno o tome rade li oni u razredu ili online. MZO nema podatak o broju učitelja koji rade u smjeni, ni o ukupnom iznosu troška smjenskog rada. Očekuju ga krajem listopada kada od Fine dobiju izvješće o plaćama.

U povodu Svjetskog dana učitelja, 5. listopada, Ministarstvo je nagradilo pojedine prosvjetare novčanim iznosom od deset tisuća kuna bruto. Od ukupno 1700 prijavljenih, njihovo je Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo 504 prosvjetna djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:07