ŠKOLE BEZ NASTAVE

SINDIKATI OTKRILI RASPORED ŠTRAJKA PO ŽUPANIJAMA DO KRAJA TJEDNA Izneseni detalji prosvjeda: 'Krećemo u 11 sati prema Trgu Sv. Marka'

Sanja Šprem, Branimir Mihalinec i Josip Aladrović
 CROPIX

ZAGREB - Čelnici sindikata obrazovanja najavili su u ponedjeljak da će u srijedu, kada će štrajkati sve škole u Hrvatskoj, organizirati prosvjednu šetnju do Marka trga kako bi izvršili pritisak na Vladu, a pridružit će im se i fakulteti.

Na prosvjedu "6.11. za 6,11 posto", koji u srijedu organiziraju Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikat hrvatskih učitelja, sudjelovat će i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, što znači da će u srijedu štrajkati i fakulteti, pa tada neće raditi referade i stručne službe.

"Na Markovu trgu govorit će predstavnici vertikale sindikata obrazovanja i vrlo važan govornik, Branimir Štrukelj, koji ne samo da je glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, nego i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata, koji okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja", naglasio je predsjednik srednješkolskog sindikata Branimir Mihalinec.

"Vlada nas još uvijek ne doživljava, stoga treba napraviti dodatni napor i pritisak, ne samo štrajkom nego i prisutnošću između izvršne i parlamentarne vlasti", rekao je predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti Igor Radeka.

Odaziv sindikalnog članstva i dalje velik

U ponedjeljak u osnovnim školama Osječko-baranjske i Ličko-senjske županije štrajka 99,72 posto članstva sindikata. U srednjim školama odaziv je preko 90 posto.

U utorak štrajkaju Primorsko-goranska i Zadarska županija. U četvrtak će se štrajkati u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a u petak u Vukovarsko-srijemskoj i Karlovačkoj županiji.

U utorak će se čelnici sindikata ponovno sastati s predstavnicima Vlade u Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Taj će sastanak, kažu sindikalci, biti konzultativan, kao priprema za onaj pregovarački krajem tjedna.

"To je sastanak na kojem ćemo ponovno razmijeniti argumente, kao priprema za pregovarački sastanak koji se očekuje krajem tjedna", zaključio je Mihalinec.

Nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu rada bilo je određenih naznaka da postoji mogućnost postizanja dogovora. Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, iznio je svoje mišljenje o tijeku pregovora.

- Ovo je prvi razgovor na kojem smo od Vlade dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, a mi smo zatražili od Vlade da se o našem prijedlogu isto tako očituje. Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno, rekao je Mihalinec, prenosi N1.

Novi razgovori

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović istaknuo je da postoji zajednička želja i volja da iz ove situacije izađemo tako da prvo đaci budu zadovoljni, a potom i djelatnici.

- Već sutra krećemo s daljnjim razgovorima i očekujemo je da će do kraja tjedna biti formulirana ponuda koja bi mogla biti prihvatljiva. Naravno tu očekujemo prihvaćanje i shvaćanje pozicije Vlade i fiskalnu odgovornost Vlade, kao i sistemsku odgovornost prema drugim sektorima te se nadamo da ćemo do kraja tjedna doći do kvalitetnog rješenja, kazao je ministar novinarima, a prenosi N1.

- Ponudili smo dva posto povećanja koeficijenta od 30.6. 2020., što je komunicirano i prošli tjedan. Nekakvo zadovoljstvo s druge strane nismo mogli vidjeti u potpunosti. Međutim, to je nešto od čega krećemo razgovarati i vidjet ćemo kako će ti razgovori završiti. Ima pomaka, razgovaramo. Sindikati stavljaju svoje pozicije na stol, mi svoje. Nadamo se pomaku i očekujemo da će doći do neke vrste dogovora, ali želimo se odgovorno ponašati prema svima u sustavu. Nadamo se da ćemo sutra vidjeti koliko su sindikati spremni za kompromis, koliko su oni spremni odstupiti od nekih pozicija. Zasad su deklarativno naveli da su spremni pregovarati i razgovarati, ali nikakvu konkretnu ponudu nismo dobili, objasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:06