REFERENDUM

Sindikati: Imamo 150.000 potpisa

Sindikaliste je dodatno naljutio ministar Popijač koji je već bio pozvao novinare da im da izjave
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Premda se činilo da je dogovor Vlade i sindikata o izmjenama Zakona o radu na dohvat ruke, sindikati su danas iznenadili javnost najavom da se povlače iz pregovora.

Ulje na vatri

Na taj su se potez u sindikalnim središnjicama odlučili nakon izjave premijerke Jadranke Kosor koja je rekla kako vjeruje da su Vlada i sindikati na pragu postizanja dogovora oko izmjena ZOR-a. Ulje na vatru danas je ujutro dolio i Đuro Popijač, ministar gospodarstva, iz čijeg su ministarstva pozivali novinare da dođu po izjave, sugerirajući time da je dogovor oko izmjena “radničke Biblije” gotovo već postignut.

No, takvo je ponašanje razljutilo sindikalce. Prema riječima Ozrena Matijaševića, predsjednika Hrvatske udruge sindikata (HUS), Kosor je izjavom prekršila dogovor po kojem tijekom trajanja pregovora strane neće davati izjave.

Poseban trenutak

Nadalje, tvrdi Matijašević, iz premijerkinih se riječi može iščitati i poruka građanima da se ne uključuju u referendumske aktivnosti sindikata jer im se šalje poruka da je dogovor na dohvat ruke.

- Ovo je poseban trenutak za Hrvatsku - kazao nam je Matijašević, iznoseći podatak da su do danas u 11 sati potpisalo oko 150.000 građana - čime su sindikati u samo nekoliko dana prikupili trećinu potrebnih potpisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:30