ČINOVNICI BEZ NADZORA

Sindikati državnih službenika: Kontrola radnika nije potrebna, njihov dolazak na posao može se provjeriti i na jutarnjoj kavi

Sindikat državnih službenika strahuje kako bi uskoro poslodavac od radnika mogao zatražiti i uzorak mokraće kako bi utvrdio da jesu li pod utjecajem alkohola i droge
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Nismo protiv kontrole dolaska radnika, no ona se treba obavljati u skladu s naravi službe i vrste posla koju državni službenik obavlja - izjavio je za tportal tajnik Sindikata državnih službenika Siniša Kuhar opravdavajući protivljenje svoje struke protiv strože kontrole.

Naime, Sindikat se usprotivio novom načinu evidentiranja dolazaka na posao, kojeg je od 1. svibnja propisuje novi pravilnik, jer kako navode nije u skladu s kolektivnim ugovorom. Dok se kontrola prisutnosti na radnom mjestu provodi u brojnim državnim institucijama, sindikati je doživljavaju kao narušavanjem privatnosti.

- Tamo gdje je najvažniji učinak rješenja trebaju biti fleksibilna, kako za poslodavca, tako i za zaposlenika, a tamo gdje je važnija fizička prisutnost, evidencija bi trebala biti detaljnija. Davanje osobnih podataka u svrhu evidentiranja dolaska na posao nije primjereno. Je li netko na poslu može se utvrditi mnogo humanije od skeniranja otiska prstiju – zašto ne i tijekom jutarnje kave sa zaposlenicima, brifinga s kolegama ili obilaskom radnih prostorija - objasnio je Kuhar.

Također, Sindikat strahuje kako bi razvojem novog pravilnika poslodavac od zaposlenika, osim otiska prsta, mogao zatražiti i uzorak mokraće kako bi utvrdio da jesu li pod utjecajem alkohola i droge.

- Radnička prava trebaju biti usklađena s onima poslodavaca. Ako poslodavac ne mora voditi evidenciju dolaska na posao, ne moraju ni radnici - priča Kuhar.

Navodi i kako se ne boji kako će se njihov apel protumačiti kao pokušaj zaštite neradnika, iako priznaje da bi se organizacija rada i učinkovitost u državnim tijelima može poboljšati.

- Međutim, dužnosnike i rukovodeće službenike ne postavlja struka, već politika, a kad je netko za svoj rad odgovoran svojim političkim mentorima, a ne zakonima i propisima i pravilima struke, onda imamo stanje u državi kakvo imamo - zaključio je Kuhar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:42