HRVATSKI CHE GUEVARA POD ISTRAGOM ZBOG NADOKNAĐIVANJA PLAĆE

Sindikalcima manje novca? Nema šanse: Matijaševiću smanje plaću, a on zagrabi od članarina

Predsjednik HUS-a tvrdi da su plaću tada u Brodosplitu smanjili samo njemu, a ne i radnicima
 Nikša Stipaničev/CROPIX

ZAGREB - Općinsko državno odvjetništvo u Splitu već neko vrijeme istražuje dvojicu šefova sindikata - Ozrena Matijaševića i Zvonka Šegvića - i to zato što im je razlika u plaći, koju su primali kao sindikalni povjerenici u Brodosplitu, nadoknađivana iz sindikalne blagajne.

Najveći kritičar vlasti

Prije nego što je 2005. godine postao predsjednik Hrvatske udruge sindikata Matijašević je bio glavni sindikalni povjerenik u Brodosplitu i na tom ga je mjestu naslijedio Šegvić. Pravosudna tijela zanima kako je Matijašević kao profesionalni šef sindikata škvera, nakon što mu je smanjena plaća, dogovorio da od sindikata prima poseban dodatak, a isto je nakon njega nastavio primati i Šegvić.

Predsjednik HUS-a i jedan od najvećih kritičara aktualne vlasti potvrdio je jučer informacije da se protiv njega provode istražne radnje zbog nadoknađivanja plaće. Priznaje da mu je dodatak na plaću isplaćivan iz sindikalne blagajne, no siguran je da u tome nema ništa protuzakonito jer su takvu odluku potvrdila sva sindikalna tijela. Uvjeren je stoga da ga se takvim istragama samo želi ušutkati.

Naši izvori iz pravosudnih krugova tvrde da je Matijaševiću smanjena plaća 2002., kad i ostalim radnicima splitskog škvera, zbog čega je sa sindikatom dogovorio da mu isplaćuje poseban dodatak, pa mu je plaća za razliku od drugih radnika ostala ista. Taj sustav selektivne kompenzacije naslijedio je i Zvonko Šegvić kada je u lipnju 2005. preuzeo dužnost šefa Neovisnog sindikata Brodosplita, a Matijašević otišao stepenicu više - na mjesto predsjednika HUS-a.

Matijašević, međutim, to demantira: - Plaća nije smanjena ostalim radnicima već samo meni. Temeljem kolektivnog ugovora za Brodosplit regulirana je i moja plaća kao profesionalnog sindikalnog povjerenika, i to posebnim ugovorom. Međutim, direktor Brodosplita je samoinicijativno prekršio taj posebni ugovor i smanjio mi plaću. Odlukom Skupštine Nezavisnog sindikata Brodosplita isplaćivana mi je razlika u plaći iz sindikalne blagajne - objasnio je Matijašević i naglasio da je sindikat na taj dodatak plaćao porez. - O tome su podnošena i izvješća koja su podržala sva tijela sindikata - dodao je.

Dao iskaz

Zanimljivo je, međutim, da je Matijašević kao sindikalac u Brodosplitu temeljem posebnog ugovora imao pravo na plaću 2,5 puta veću od prosječne. Stoga su, kako sam priznaje, njegova tadašnja primanja, odnosno od 2002. do 2005. s posebnim dodatkom iz sindikalne blagajne iznosila od osam do devet tisuća kuna. To pak znači da je u to vrijeme radnik u škveru radio za prosječno 3500 kuna. Da mu sindikat nije isplaćivao dodatak, Matijašević bi primao oko 5500 kuna. Matijašević objašnjava kako bi i da nije bio povjerenik u škveru zarađivao istu plaću.

- S obzirom na radno mjesto s kojeg sam otišao za povjerenika, godine radnog staža i prekovremene, imao bih plaću upravo oko osam odnosno devet tisuća kuna - tvrdi sindikalac. Priznao je da je još prije dva mjeseca o cijelom slučaju nadležnim tijelima dao svoj iskaz. Matijašević smatra da je istraga običan mobbing, a svime se bavilo i Vijeće HUS-a koje je zaključilo da se radi o udaru na slobodu sindikalnog djelovanja.

PRAVNE DEFINICIJE

Odvjetništvo provjerava

Naši sugovornici iz pravosuđa ističu da treba biti jako oprezan oko pravne definicije onoga što su Matijašević, a kasnije i Šegvić dogovorili sa sindikatom. Prema nekim tumačenjima, u takvim postupcima nema namjere počinjenja kaznenog djela. Ako postoji valjana odluka sindikalnog tijela o dodatku na plaću, nema osnova za pokretanje bilo kakvog postupka. Vrlo brzo Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijet će konačno rješenje o ovom slučaju. To je, prije svega, pitanje osobnog morala kada pojedinac za sebe dogovara povlašteni status unatoč restriktivnim financijskim mjerama, rekao je jedan od sugovornika Jutarnjeg.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 01:43