SKUP NA PROKURATIVAMA

Sindikalci pozivaju na prosvjed u Splitu: Građani su dali povjerenje novoj Vladi, ali ne da zatvara njihova radna mjesta

Sadašnja Vlada nije ništa naučila iz dosadašnjih grešaka, pa pokušavaju i danas ozdraviti gospodarstvo kroz stečajnu politiku, rekao je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević
 Vlado Kos/CROPIX

SPLIT - Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević potvrdio je danas da će se u organizaciji te sindikalne središnjice u srijedu, 11. travnja, s početkom u 18 sati na Prokurativama održati prosvjedni skup zbog stanja u gospodarstvu, pogotovo u realnom sektoru gdje se i dalje gube radna mjesta.

Sadašnja Vlada nije ništa naučila iz dosadašnjih grešaka, pa pokušavaju i danas ozdraviti gospodarstvo kroz stečajnu politiku. Prosvjed organiziramo u Splitu jer je Splitsko-dalmatinska županija na neslavnom prvom mjestu po nezaposlenosti, pa tako danas ima 13 posto od ukupnog broja nezaposlenih u Hrvatskoj, rekao je Matijašević novinarima.

Dodao je kako je prosječna plaća u Splitsko-dalmatinskoj županiji čak 14 posto niža od prosječne plaće na razini države, što radnicima nije dovoljno ni za preživljavanje.

U dogledno vrijeme očekujemo otvaranje stečajeva i u Jadrankamenu, Dalmacijavinu, Trimotu i Adriachemu. Sve te tvrtke zapošljavaju ukupno preko 1500 radnika i svima je, osim Jadrankamenu, vlasnik bila država.

Isključiva krivica za neuspjeh tih tvrtki je na Vladi. Građani su prije 100 dana dali povjerenje novoj Vladi, ali ne da zatvara njihova radna mjesta, niti da ih vrijeđa, poručio je Matijašević.

Na upit imaju li podršku druge središnjice, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, HUS-ovci su potvrdno odgovorili dodavši kako na prosvjedu očekuju i radnike svih ostalih posrnulih tvrtki s područja županije.

Zvonko Šegvić iz Nezavisnog sindikata Brodosplita pozvao je one radnike kojima je dobro da ostanu kod kuće, a one kojima je loše očekuje na prosvjedu.

Šegvić je ustvrdio da program restrukturiranja brodogradilišta, koji je prihvatila Europska komisija (EK), "ne samo da nije pročitala EK nego ni ministar niti premijer", jer da su ga pročitali ne bi ga pozitivno ocijenili budući da taj program "šalje brodogradilišta u propast".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:40