SUĐENJE PERKOVIĆU

SINDIČIĆEVO PISMO PRATESU ‘Plati mi ono što mi Nijemci duguju pa ti onda šaljem dokaze da si nevin’

Sindičić, koji se u pismu potpisao kao Vinko Sander, tvrdi da ima čvrste dokaze koji bi inspektore bavarske krim policije pribili na stup srama te bi doveli do obnove postupka

Moju su glavu u torbu stavili njemački demokrati i jugoslavenske komunjare. A i Vama se bolje ne piše. Kriju podatke od vas. Tu nešto mora biti trulo. Vi niste mandatar svojeg odvjetnika, nego ‘po njima’ obični pijun. Manipulatorski sklop na Vašu štetu je na djelu. Rijetko ćete sresti njemačkog odvjetnika koji nije u sprezi s policijom. To je neraskidiva simbioza zla...”

Ovako oštro i s nizom sumnji u namještaljke i zavjere pisao je Vinko Sindičić, suradnik jugoslavenskih tajnih službi, u zatvor Krunoslavu Pratesu koji od 2008. služi doživotnu kaznu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Sindičić Pratesu poručuje da se uozbilji i okrene ploču. Tvrdi da bi sam Prates bez dodatnih objašnjenja trebao znati da je njemačka policija nesposobna i nepoštena. Pismo na 11 stranica sastavljeno je u 15 točaka, poslano je iz Berlina i nosi nadnevak od 11. prosinca 2013. Sindičić ga je potpisao kao Vinko Sander. Iz dodatnog opreza parafirao je svaku stranicu. U većini točaka Sindičić zapravo odgovara na pismo koje mu je prije toga iz zatvora poslao Prates. Znajući da se komunikacija nadzire, Sindičić se djelomično obračunava i s njemačkom policijom.

Čvrsti dokazi

Svakako najzanimljivija je posljednja točka pisma u kojoj Sindičić otvoreno traži od Pratesa da otkupi dug od oko 24.000 eura, koji mu navodno duguje njemačka policija. Nakon toga bi mu Sindičić ustupio dokaze, dokumente i svjedoke kojima će Prates moći otvoriti obnovu postupka za ubojstvo Stjepana Đurekovića. “Dug u visini od 24.152,96 eura prema meni u ime BLKA München (Bavarska kriminalistička policija, op.a.) na nezakonit, nepošten i kriminalan način prouzročili su Armin Friedlein i Stephanie Schmidt. Otkupite njihov dug. Ja ću vam zauzvrat ustupiti čvrste dokaze kojima ćete ih staviti na stup srama i otvoriti obnovu postupka. Nemojte reći da nemate sredstava. Ionako ćete povratiti taj novac. Vratit će vam ga s kamatama BLKA München, ista ustanova koja vas je otpravila iza brave. Ako netko ima za kerozin za šetnje po bijelom svijetu, onda ga mora imati i za nužnije stvari. Pošaljite nekoga na neutralan teren da se uvjeri u vjerodostojnost mojih tvrdnji”, piše Sander, odnosno Sindičić. Prates mu je u prethodnom pismu objašnjavao što on misli o cijelom tom dugu, to je jasno iz korespodencije, ali Sindičić mu otpisuje da je u krivu.

Zatezne kamate

“Ta priča ide vama direktno u korist. S obzirom da je vi ovako iskrivljeno opisujete, to je čvrsti dokaz da Vam ju netko krivo dočarava, a sve zato kako ju vi ne bi mogli koristiti u svoje svrhe”, tvrdi Sindičić. Ističe da mu BLKA duguje 18.367 eura, sa zateznim kamatama od dodatnih 5785 eura. Tvrdi da je laž da mu taj novac duguju za ‘neke usluge’. “Ta je suma moj vlastiti kapital koji se igrom slučaja našao u njihovim rukama”, piše.

Sindičić eksplicitno spominje prezimena Dietrich, Weiß, Seifert, Friedlein i Schmidt kao prezimena ljudi koje bi Prates trebao ispitati govori li mu Sindičić istinu.

“Ne ulazim u meritornost argumenata, istinitost ili neistinitost mojih izjava na sudu, ali činjenica je da Vi, a to čine i Mustač i Perković, tvrdite da sam ja lagao, radi dokazivanja svojih nevinosti. Činjenica je da sam ja bio samo jedan od svjedoka. Policajci koji su obrađivali vaš slučaj, Armin Friedlein i Stephanie Schmidt bili su također svjedoci. Ako bi obaranje moje izjave kao neistine imalo za posljedicu vaše oslobađanje, zašto isto to ne vrijedi i za obaranje iskaza i obrade slučaja od strane njih dvoje (Friedlein i Schmidt, op. a.). Kako ćete u obnovi postupka proći, to je druga priča”, objašnjava Sindičić zašto bi Prates morao otkupiti dug od njega u zamjenu za dokaze protiv njemačke policije.

Nalog iz Beograda

Na kraju Pratesu poručuje da mu dozvoljava da je ogorčen na njega jer misli da ga je on ukopao.

“Ne, nisam ja. Ukopali su vas Mustač, Spasić, Traživuk, Perković i Nobilo. Onog momenta kad su izjavili da je nalog za ubojstvo Đurekovića stigao iz Beograda, priznali su da je Jugoslavija kao država ubijala svoje građane ‘protivnike’. Oni sada moraju dokazati od kuda oni to znaju? Kada su za to saznali? Onda ili sada? Vas su zakopali samom tom činjenicom, jer ste po njemačkom tehničkom razmišljanju činili ‘kariku’ u lancu unaprijed spominjanih. Oni su krivi za ovakav tijek događaja”, zaključuje.

‘Ubojstvo Stjepana Đurekovića htjeli su podvaliti meni’

Ubojstvo Đurekovića su htjeli podvaliti meni, tvrdi među ostalim Vinko Sindičić u pismu Krunoslavu Pratesu. Dodaje da je saznao za njihovu “podlu rabotu” pa je stoga počeo otkrivati njihove laži i ugrozio njihovu sigurnost.

“Tu nastaju moji problemi: pokušaj moje likvidacije, zbog neuspjeha iste, likvidacija Branka Bijelića u Rijeci te pokušaj pripisivanja Bijelićevog ubojstva meni”, piše Sindičić priznajući da je bio zakleti član Hrvatskog revolucionarnog bratstva, čiji je rad bio zabranjen u cijelom svijetu.

“Mustač, Perković, Traživuk i Spasić tvrde da nisu znali da je nalog (za ubojstvo Đurekovića, op. a.) došao iz Beograda.

A zbog čega bi Beograd navodno uklanjanje Đurekovića povjerio nekim neformalnim crnogorskim banditima ako je imao pravu tajnu službu? Zbog čega se vi svi skupa bunite? Saberite se i opametite svi zajedno već jednom”, piše Sindičić dodjeljujući usput savjet zatvorenom Pratesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 11:51