SLUČAJ HORVATINČIĆ

SIN STRADALIH TALIJANA DARUJE JEDRILICU JK 'VALU' Mladi Šibenčani učit će jedrenje na brodu na kojemu su poginuli talijanski supružnici

 Paun Paunovic / CROPIX

Jedrilicu Santa Pazienza na kojoj su poginuli njegovi roditelji Francesco i Marinella, Federico Salpietro darovat če šibenskom Jedriličarskom klubu 'Val'. Na ovaj korak Federico Salpietro odlučio se proteklog vikenda u Šibeniku nakon što je primio posthumno priznanje 'Valovi Šibenika' za svoje poginule roditelje u sklopu 16. Šibenske regate krstaša. Talijanski supružnici Salpietro poginuli su 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju u pomorskoj nesreći kada je na njihovu jedrilicu svojom motornom jahtom velikom brzinom naletio zagrebački poduzetnik Tomislav Horvatinčić.

- Jedrilica je teško oštećena, ali se može ponovno staviti u funkciju. Međutim, ne želim je popravljati jer bi jedrenje s njome kod mene izazivalo bolna sjećanja na moje roditelje. Stoga sam odlučio darovati vašem klubu, uz uvjet da zadržite ime Santa Pacienza te da se ona koristi za mlade polaznike klupske Škole jedrenja koji će na njoj učiti i o pravilima morske plovidbe – kazao je Federico Salpietro na druženju s čelnicima JK 'Val'.

Predsjednik 'šibenskih valaša' dr. Marin Paić bio je oduševljen ovim prijedlogom svog talijanskog prijatelja te ističe kako ga je klub objeručke prihvatio.

- Najprije ćemo angažirati stručnjaka koji će procijeniti troškove popravka jedrilice. Kako naš klub nema novaca za ovakav projekt, krenut ćemo u pronalazak sponzora, odnosno prikupljanja sredstava putem dragovoljnim priloga i donatorskih večeri. Nadam se da ćemo uspjeti prikupiti potreban iznos, te ćemo onda potpisati s Federicom Ugovor o darivanju. – kazao je dr. Marin Paić.

Inače, Federico Salpietro prihvatio je i prijedlog JK 'Val' da iduće godine sudjeluje na 17. izdanju tradicionalne Šibenske regate krstaša uz blagdan sv. Nikole. Federico je najavio kako u bliskoj budućnosti, unatoč pomorskoj nesreći koja je uzela živote njegovih najmilijih, namjera ponovno ploviti hrvatskim Jadranom i šibenskim akvatorijem i to s novom jedrilicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:29