UKUPNO 4700 VOJNIKA NA VELIKOJ VOJNOJ VJEŽBI

SIMULACIJA BITKE S RUSIJOM NATO pozvao i našu vojsku, nikad nismo na vježbu u inozemstvo poslali toliko vojnika i tehnike!

Ovo je poruka Rusiji da je protuzakonita okupacija Krima, kaže američki general Hodges

Na američkom vojnom poligonu u Hohenfelsu u Njemačkoj u tijeku je najveća ovogodišnja vojna vježba NATO-a “Combined Resolve IV”, u kojoj sudjeluje 4700 vojnika iz 13 članica NATO-a i tri partnerske zemlje, a među njima je Hrvatska. Na vježbi sudjeluje nekoliko stotina američkih vojnika iz 1. američke oklopne brigade koji će biti razmješteni u baltičke države i Poljsku kao pomoć od odvraćanja eventualne ruske agresije.

“Ovo je poruka Rusiji. Na NATO-ovu summitu u Walesu 28 zemalja složilo se da je ruska okupacija Krima protuzakonita i da je u 21. stoljeću neprihvatljivo silom mijenjati međunarodno priznate granice. Kao Savez moramo biti sigurni da smo se spremni boriti zajednički i suprotstaviti agresiji”, kazao je novinarima američki general Ben Hodges najavljujući vježbu koja traje od 18. svibnja do 6. lipnja.

150 tenkova u zemljama

Ova vježba dio je operacije “Atlantic Resolve”, u sklopu koje američka vojska namjerava razmjestiti oko 150 tenkova i oklopnih vozila u više europskih zemalja članica NATO-a, a cilj je uvjeriti baltičke zemlje i Poljsku, zabrinute zbog ruskih manevara u Ukrajini, da je NATO uz njih.

Abrams i Piranha

Američka vojska u Njemačku je dopremila tenkove Abrams, oklopna vozila Piranha, terenska vozila Humvee, helikoptere Apache AH-64 i svu silu druge tehnike. A kako ne bi bilo dileme tko je neprijatelj, s druge strane na poligon je dopremljeno više ruskih tenkova i druge ruske tehnike kako bi vježba bila što realističnija.

Hrvatska vojska na vježbu u Njemačku poslala je čak 14 borbenih oklopnih vozila Patria, dva kamiona MAN, tri kontejnera s opremom te čak 150 vojnika. Nikada u svojoj povijesti Hrvatska nije na vježbu u inozemstvo poslala toliko vojnika i tehnike. Na vježbu su otišli pripadnici 3. motorizirane satnije Tigrovi. Patrije su u Zagrebu ukrcane na vlak i upućene u Njemačku. Naša satnija je u Njemačkoj pridružena bojni američke vojske s kojom sudjeluje u vježbi.

Kako neslužbeno saznajemo, američki vojni zapovjednici tražili su upravo hrvatsku motoriziranu satniju da ojača jednu njihovu bojnu jer su izuzetno zadovoljni kvalitetom i spremnošću hrvatskih vojnika.

Sve platio SAD

Stoga je SAD platio Hrvatskoj sve troškove transporta. Osim sudjelovanja na vježbi, Hrvatskoj je ovo i odlična prilika za uvježbavanje brzog razmještanja snaga. Vježbu organizira Zapovjedništvo za združenu obuku američke vojske, a cilj Amerikanaca je jasan - s europskim saveznicima uvježbati zajedničko djelovanje i interoperabilnost na terenu. U sklopu vježbe bit će uvježbavano zajedničko djelovanje u uvjetima protupobunjeničkog djelovanja, borba protiv improviziranih eksplozivnih naprava te integracija svih vrsta naoružanja. “NATO mora biti jedinstven dok Rusija ‘pokušava zastrašiti’ svoje susjede”, jasno je poručio Hodges.

Ukrcavanje hrvatskih Patria na vlak

(kliknite na sliku za uvećanje)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:48