MOST NE ODUSTAJE OD PET RESORA

Šimić: Čitao sam u medijima, ali ja ne želim poljoprivredu

 Neja Markičević/EPH

“Što se tiče ministara, usuglašavat ćemo se s Domoljubnom koalicijom, ali i Tihomir Orešković treba sudjelovati u kreiranju svog tima. Mislim da je podatak o tome koja ministarstva tražimo izašao već u javnost od koalicije Hrvatska raste, no čekamo usuglašavanje s drugom stranom. U iduća tri tjedna očekujem postizanje konačnog dogovora u vezi prioriteta i resora. Kad gospodin Orešković donese odluku, to će biti smjer u kojem Hrvatska ide. Imat će u tome poprilično slobodne ruke jer je to jedini način za vođenje tima i države”, izjavio je u hodu nakon konstituiranja Sabora lider Mosta Božo Petrov i tako neizravno odgovorio na aktualno pitanje kako će izgledati buduća Vlada i je li Most u savezu s Domoljubnom koalicijom, osim što je navukao gnjev dijela birača i odredio svoju političku sudbinu, reterirao i sa zahtjevima.

Sumnjiva prošlost

Petrov je ovom izjavom ustvrdio da nije. Dakle, Most će i od Domoljubne koalicije u pregovorima oko raspodjele odgovornosti tražiti isto što i od Hrvatske raste: MUP, pravosuđe, upravu, poljoprivredu, gospodarstvo i zaštitu okoliša.

Mediji su posljednjih dana spekulirali s imenima potencijalnih kandidata iz redova Mosta za ministarska mjesta; spominjao se odvjetnik Juro Martinović u resoru pravosuđa, Miroslav Šimić za poljoprivredu, omiški gradonačelnik Ivan Kovačić za zdravstvo. Ovo potonje malo je vjerojatno jer njegova stranačka kolegica Ines Strenja Linić kao neurologica ima šire uvide u zdravstveni sektor od njega kao stomatologa. A tome treba dodati da mostovci reforme u sektoru zdravstva nisu uspjeli definirati u pregovorima.

Šimić tvrdi da je njegova “kandidatura” o kojoj je čitao u novinama i njemu samom bila iznenađenje:

“Nemam ambiciju biti ministar poljoprivrede. Poljoprivreda nije moj resor. A pregovori još traju”, kratko nam je izjavio Šimić. Juro Martinović, pak, smatra da bi bilo neozbiljno da išta govori dok se ne postigne dogovor, a da se njegovo ime u medijima nametnulo po logici posla kojim se bavi i činjenici da se Most zalaže za promjene u pravosuđu. Dodao je kako će Most u pregovorima tražiti one resore koji im mogu biti jamstvo da će se reforme doista i provoditi.

Naglašavaju kako neće dopustiti da prilikom formiranja Vlade njezin dio budu ljudi sumnjive prošlosti ili oni pod istragama. Taj je argument Petrov, navodno, naveo i kao razlog zbog kojeg mu moguće ministarsko imenovanje gradonačelnice Knina Josipe Rimac, kontaminirane USKOK-ovom istragom oko nezakonitog stjecanja stambenih kvadrata, ne bi bilo po volji.

Izgledno je da će Boži Petrovu pripasti mjesto potpredsjednika Vlade. Istoj poziciji, navodno, nada se i Ivan Lovrinović, Mostov gospodarski strateg, ali to će zahtijevati i zakonsku rekonstrukciju Vlade. Lovrinovićeve ambicije usmjerene su na Narodnu banku Hrvatske, ali s njima će morati pričekati jer guverneru Borisu Vujčiću mandat traje još dvije godine.

Pomoćnik ili zamjenik

Mostovci realno strepe da će u novom odnosu snaga, s Domoljubnom koalicijom, dobiti manje ministarskih mjesta nego što im je Zoran Milanović bio spreman dati. Neslužbeno saznajemo da će inzistirati na tri ministarstva: upravi, pravosuđu i gospodarstvu. U Mostu ne vjeruju da je varijanta po kojoj bi iza mogućeg HDZ-ovog ministra stajao zamjenik iz redova Mosta sretna kombinacija. “Zamjenik je osoba od osobnog povjerenja ministra, nije jamstvo kontrolnog mehanizma. Realnije je da tu kontrolu ostvarimo kroz pomoćnike”, tvrde neslužbeno u Mostu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:51