TURISTI, TROŠITE

Sezona je počela bolje nego prošle godine. Je li prerano za veselje?

Osim Rijeke i Opatije koji bilježe pad noćenja, u ostalim turističkim središtima situacija je bolja nego prošle godine
 Vilic/CROPIX

ZADAR, DUBROVNIK, RIJEKA, SPLIT, PULA, KARLOVAC - Prvi vikend srpnja u Hrvatskoj protječe u znaku očekivane prve veće najezde turista. Na graničnom prijelazu Macelj kolona vozila jučer se kretala između četiri i osam kilometara. Jučer prijepodne preko graničnih prijelaza Rupa i Pasjak ušlo je 19.510 turista, a preko graničnih prijelaza Kaštela i Plovanije ušlo je 33.765 stranih i 1308 domaćih gostiju.

Dvije lakše prometne nesreće na autocestama usporile su promet prema jugu, pa se u trenucima Dalmatinom, kao i autocestom prema Rijeci vozilo u kolonama brzinom od pedesetak kilometara na sat.

Gužve u luci Gruž

Iz nekih turističkih odredišta stižu optimistične vijesti. Tako je u zadarskoj zračnoj luci Zemunik prvi vikend srpnja bio čak 60 posto bolji nego lani. Bilo je 70 slijetanja i isto toliko polijetanja putničkih linija. Taj rekord ostvaren je zbog novih linija, sada se iz Zadra leti ne samo do Londona, Dublina, Osla, Münchena i Frankfurta, nego i do Moskve, Bratislave, Bremena, Bruxellesa, Barija i Pise.

Odličan prvi vikend srpnja bilježi se i Dubrovniku, a samo kroz dubrovačku zračnu luku u Čilipima jučer i danas proći će 20-ak tisuća turista. - Prvi srpanjski vikend bolji je 30 posto nego lani - rekao je šef smjene Zračne luke Dubrovnik Ivan Župan. Zamjenik direktora Zračne luke, Frano Luetić, kaže kako povećanje prometa za 10 posto u svibnju i 12 posto u lipnju učvršćuje nadu da bi se takav trend mogao nastaviti i u sljedeća dva mjeseca. Gužve su jučer vladale i u luci Gruž. U Grad je stiglo pet kruzera sa 9000 putnika, dok su prve subote u srpnju lani bila dva broda s pet tisuća putnika. Kada se uspoređuje promet u luci prvog vikenda u srpnju, lani je bilo 12.400 putnika, a ove godine će ih biti čak 19.500.

- U Dubrovniku ove godine očekujemo ukupno milijun turista s kruzera, odnosno 20-ak posto više nego lani - rekao je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, Vlaho Đurković. Da bi ovogodišnja turistička sezona mogla nadmašiti lanjsku, vjeruje i Maro Hajdarhodžić, vlasnik nekoliko velikih ugostiteljskih objekata. - Lipanj nam je bio 15 posto bolji nego lani i, ako se ne dogodi nešto neočekivano, ova bi sezona konačno mogla zaustaviti negativan trend - rekao je Hajdarhodžić.

U Istri manje turista

Iz Rijeke i Opatije stižu loše vijesti. Prema riječima Zorana Maržića, jednog od najjačih kvarnerskih ugostitelja, promet je ove godine čak 30-40 posto manji. - Sezonu ćemo izgurati, ali treba razmišljati o budućnosti. Ova destinacija ima ozbiljne probleme. Najveći je taj što se nije profilirala kao aviodestinacija. Pogledajte kako Zadar i Dubrovnik doživljavaju pravi turistički boom - rekao je Maržić.

Iste brojke

Prema riječima Denisa Ivoševića, direktora Turističke zajednice Istarske županije, tijekom prvog polugodišta ove godine u Istri je zabilježen pad noćenja od 5 posto. Tulio Fernetich, vlasnik hotela San Rocco u Brtonigli zadovoljan je bukingom koji je na razini prošlogodišnjeg. Brojke su iste kao lani, no financijski je učinak bolji. - Trendovi bukinga mijenjaju se u korist last minutea, za razliku od prijašnjih rezervacija u proljeće. Kod nas se mijenja i struktura gostiju, pa su Austrijanci pretekli Britance - zaključio je Fernetich.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:46