SLUČAJ OTETOG HRVATA

ŠEVKO OMERBAŠIĆ 'Može se jedino umilostiviti otmičare da puste Tomislava. Međutim, koliko znam, oni ne slušaju baš nikoga...'

 SITE Intel Group, Bruno Konjević / CROPIX

Nekadašnji čelnik islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić u intervjuu za Novu TV osvrnuo se na slučaj otetog Tomislava Salopeka, kojemu su pripadnici grupacije povezane s Islamskom državom nakon otmice u Egiptu zaprijetili ubojstvom.

Najozbiljnije je poručio Hrvatima da ne odlaze u nesigurne zemlje poput Egipta, ali i da ono na što se pozivaju džihadisti nema nikakve veze s islamom.

'Mi koji poznajemo arapski svijet strepili smo da će se ovo dogoditi, teško je reći nešto što bi bilo suvislo. Može se jedino umilostiviti otmičare da puste Tomislava. Međutim, koliko znam, oni baš ne slušaju nikoga', kazao je Omerbašić.

Na pitanje je li s otmičarima uopće moguće pregovarati odgovorio je kako Vlada kaže da ne. 'Oni sad navodno tragaju za njima da bi spasili Tomislava.'

Smatra i da je pravi cilj otmičara bio netko iz Francuske, 'ali oni nisu znali tko je Francuz, on je bio kolateralna šteta'.

'I iz Hrvatske i iz Egipta je poduzeto sve. ISIL-ovci nikad do sada nisu dali drugu šansu', rekao je Omerbašić aludirajući na navodno produljenje ultimatuma od strane džihadista. 'Taj rok kojeg su dali nikad nisu dali', dodao je.

Na dodatno pitanje da komentira to navodno produljenje ultimatuma, Omerbašić je odgovorio: 'Vjerojatno je za Tomislava Salopeka to jedno još gore iščekivanje, on sam zna što se u njemu događa. Dok god postoji imalo nade, treba raditi na njegovom oslobađanju. Ono što ja mislim što do sad nitko nije rekao - ja bih najozbiljnije poručio svima koji kane ići u te zemlje da ne idu, jer nikome od nas sudbina nije zagarantirana. Mediji često puta nas komentiraju da smo 'mi nekakav element koji može pomoći' - mi najmanje možemo pomoći. Islam i vjerske organizacije u islamsko-arapskom svijetu su drugo.'

Na kraju je za teroriste rekao da zloupotrebljavaju vjeru.

'Islam je najpopularnija stvar i zakače se za to i kažu - 'islam dopušta'. Međutim, islam je nešto sasvim drugačije', zaključio je Ševko Omerbašić u intervjuu za Novu TV .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:51