PRAVA IZ KOLEKTIVNIH UGOVORA

Sever: Vlada ne može rezati prava radnika putem dekreta, a bez dijaloga

Vlada ne pokazuje istinsku želju za socijalnom politikom i dijalogom, ističe predsjednik NHS-a Krešimir Sever

Štednja, rezanje troškova, smanjivanje plaća, ukidanje prava – prijetnje su koje svakodnevno stižu iz redova Vlade. Novi bolni rez koji je sada pred hrvatskim građanima jesu prava iz kolektivnih ugovora .

'Vlada ne pokazuje istinsku želju za socijalnom politikom i dijalogom. Mi sada slušamo najave o rezanju prava u kolektivnim ugovorima javnih poduzeća. No, vlada ne može to napraviti putem dekreta, a bez dijaloga. Dakle, mi moramo razgovarati i tim putem doći do riješenja. Spremni smo za dijalog s Vladom, a onda će članovi sindikata odlučiti da li su te izmjene prihvatljive ili ne. Ukoliko to ne bude slučaj bit će štrajkova i prosvjeda ', kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimi Sever u HRT-ovoj emisiji In medias res.

U emisiji je gostovao i Ivan Miloloža iz Hrvatske udruge poslodavaca koji je ove najave iz Vlade prokomentirao riječima kako je "jednostavno nepošteno je prema narodu i državi držati se svojeg i tražiti sama za sebe, a ne priznavati loš gospodarski trenutak u kojem se država nalazi".

- Mi smo u ovom vrhuncu antipoduzetničke klime stavili jedno zanimanje na stup srama, a svi drugi su itekako zaštićeni, poručio je, pak, poduzetnik Vladimir Ferdelji .

Da se dalje ovako nije moguće smatra i županica Sisačko-moslavačke županije Marina Lovrić Merzel.

- Treba priznati da je situacija loša i privremeno se odreći nekih prava, kazala je Lovrić Merzl.

Jedna od tema emisije također je bila i trenutna poduzetnička i investicijska klima u zemlji te kako se najsiromašnije sredine u Hrvatskoj – Osijek, Sisak i Šibenik dramatično bore za očuvanje radnih mjesta.

'Stečaj Jadrankamena je tragedija ove zemlje i to se može dogoditi samo u Hrvatskoj, ali taj se problem može riješiti samo jednim normanim predsjednikom uprave' , rekao je na tu temu predsjednik sindikata Jadrankamena Tonči Drpić .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:45