NAKON PRESUDE

Šest novih slučajeva u Hrvatskoj na kojima radi srpsko tužiteljstvo su: Vrginmost, Petrinja, Dvor na Uni, Kijani, Lika i Mali Alan!

 Neja Markičević / CROPIX

BEOGRAD - Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine će, nakon pravomoćnih presuda hrvatskim generalima u Den Haagu, aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji "Oluja" i otvoriti šest novih slučajeva na temelju dokaza koje posjeduje, najavio je u srijedu državni tužiltelj za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kako prenose srbijanski mediji, Vukčević je najavio da će tužiteljstvo od Haaškog tužilaštva tražiti dostavu dokaza iz predmeta protiv Ante Gotovine i Mladena Markača, budući je Haaški tribunal po međunarodnom pravu imao prednost u suđenju.

"Ovi predmeti pokreću se sada jer je Haški tribunal, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za kazneno gonjenje i zato se čekala pravomoćna presuda", objasnio je Vukčević.

"Mi već vodimo na šest lokacija predistražne postupke. Saslušali smo veliki broj svjedoka", rekao je Vukčević, napomenuvši da su saslušavani i svjedoci u svezi s akcijom "Bljesak".

Kako je rekao, postupci se vode u suradnji s udrugom "Veritas" na čijem je čelu Savo Štrbac.

On je istaknuo da su dokazi izvedeni na prvostupanjskom suđenju, kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, relevantni i mogu pridonijeti utvrđivanju istine u zločinima počinjenim tijekom "Oluje" koje u svojim predmetima nije razmatrao Haaški tribunal.

Vukčević je prethodno, gostujući u emisiji "Upitnik" Radiotelevizije Srbije (RTS), rekao da bi eventualna revizija sudskog procesa protiv hrvatskih generala Markača i Gotovine mogla biti pokrenuta ukoliko bi došlo do novih dokaza i spomenuo topničke dnevnike koje je Haag tražio, ali ih nije dobio.

"Bramertz je ranije mene pitao što je s Mladićem, a Bajića što je s topničkim dnevnicima - ali se pitanje dnevnika izgubilo", ocijenio je Vukčević. "Kada bi, recimo, bili pronađeni topnički dnevnici, revizija bi bila moguća, ali koliko su meni poznata pravila Haaškog tribunala, Gotovina i Markač u tom postupku ne bi mogli biti osuđeni na kazne zatvora, već bi se samo moglo konstatirati da je povrijeđeno pravo", objasnio je Vukčević i konstatirao da je "veliki propust haškog tužiteljstva" što je propustilo ustrajati na tome da pribavi topničke dnevnike.

Vukčević je rekao kako nije znao kakva će biti presuda te da je očekivao da će "pasti zajednički zločinački poduhvat koji bi ukaljao Hrvatsku kao državu", ali je bio uvjeren da će "bar netko odgovarati po zapovjednoj odgovornosti".

Dosadašnju suradnju tužiteljstava Srbije i Hrvatske u procesuiranju ratnih zločina Vukčević je ocijenio kao "sjajnu". "Zajedno radimo u istrazi za zločin u Dvoru na Uni, a do sada je s hrvatskim pravosuđem razmijenjeno 97 predmeta, što je veoma veliki broj", istaknuo je Vukčević.

Šest slučajeva u Hrvatskoj na kojima radi srpsko tužiteljstvo

1. Kijani

Mjesto pored Gračaca, gdje je navodno ubijeno 14 srpskih civila.

2. Mali Alan

Lokalitet kod istoimenog vrha na Velebitu gdje je gdje je 22. siječnja 1993. ranjen, a potom zarobljen 21 pripadnik oružanih snaga Republike Srpske Krajine, od kojih su neki ubijeni nakon zarobljavanja. Jedan broj ubijenih je izmasakriran do smrti.

3. Dvor na Uni

U lokalnoj osnovnoj školi 8. kolovoza 1995. ubijeno je devet hendikepiranih civila.

4. Lika

Istražuje se smrt 13 žrtava iz Gospića, zatim dvije žrtve u općini Donji Lapac, sedam žrtava u općini Udbina, 17 u općini Vrhovine i dvije u Plitvičkim jezerima.

5. Petrinja

Ekshumirani su posmrtni ostaci 66 osoba na groblju u tom mjestu.

6. Vrginmost

Preko tog gradića povlačila se kolona srpskih izbjeglica. Kolona je gađana i granatirana iz pješadijskog naoružanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:38