IZOSTANAK REFORMI

ŠEST MJERA KOJE JE OD HRVATSKE ZATRAŽILA EUROPSKA KOMISIJA Bivša je Vlada ispunila samo jednu od njih

Zagreb, 150413.Sjediste SDP-a, Iblerov trg.Konferencija za novinare predsjednika SDP-a Zorana Milanovica nakon proglasenja privremenih rezultata izbora za Europski parlament.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Hrvatska bi mogla postati prva zemlja članica Europske unije za koju bi Europska komisija mogla odrediti korektivne mjere u sklopu mehanizma prekomjernih makroekonomskih ravnoteža, jer je od šest područja preporuka napravila napredak samo u jednom, rečeno je u petak nakon sastanka predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića s potpredsjednikom EK za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom.

DRAMATIČNO IZLAGANJE PREMIJERA 'Izgubili smo 4 godine zbog bivše Vlade! Izvještaj EK neće biti dobar, 5 od 6 preporuka nismo ispunili i prijete nam korektivne mjere'

Ovo je šest mjera koje je zatražila Europska komisija, a od kojih je bivša vlada ispunila samo jednu:

1. Smanjenje deficita, Zakon o fiskalnoj odgovornosti, porez na nekretnine, upravljanje javnim dugom: Ograničeni napredak (mjere su nedostatne ili je njihovo donošenje ili provedba ugrožena)

Ograničeni napredak postignut je u objavljivanju i provedbi nalaza rashoda, provode se samo neke mjere štednje u zdravstvu i racionalizaciji agencija, tek se priprema određivanje plaća u javnom sektoru, osigurana su dodatna sredstva za Državni ured za reviziju, odgođeno je donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, poduzimaju se mjere za poboljšanje porezne discipline, započeta je reforma komunalnih naknada kao jedan od koraka do uvođenja poreza na nekretnine.

2. Prijevremena umirovljenja, promjene kod beneficiranog staža, dugovi u zdravstvu: Ograničeni napredak

Ograničeni napredak postignut je u destimuliranju prijevremenog umirovljenja i poboljšanju mirovinskih rashoda jer su odgođene određene mjere koje potiču ostanak na tržištu rada. Smanjenje dugova u zdravstvu ne odvija se prema planu, iako se situacija bolničkog sektora poboljšava.

3. Politika plaća u javnom sektoru, reforma socijalnih naknada, poticaji za nezaposlene: Ograničeni napredak

Ograničeni napredak postignut je u rješavanju slabosti okvira za određivanje plaća s obzirom na to da su pokrenuti pripremni koraci, međutim konkretne mjere se tek trebaju donijeti. Konsolidacija socijalnih naknada odvija se sporo, a konkretni planovi reforme još nisu izneseni.

4. Racionalizacija sustava agencija, transparentnost javnih tvrtki u imenovanjima uprava, uvrštavanje na burzu manjinskih paketa dionica, privatizacija: Ograničeni napredak

Ograničeni napredak postignut je u smanjenju razine fragmentiranosti i preklapanja između tijela na središnjoj i lokalnoj razini jer sveobuhvatna reforma izostaje, racionalizacija je počela ali je trenutačno stavljena na čekanje. Određeni napredak postignut je u sektoru javnih poduzeća jer su donesene neke odredbe o imenovanjima u uprave. Novih privatizacija nije bilo osim dokapitalizacije HPB-a.

5. Smanjenje parafiskalnih nameta, reforma pravosuđa, posebice učinkovitost trgovačkih sudova: Ograničeni napredak

Ograničeni napredak je u pogledu smanjenja parafiskalnih nameta, ukinuto je ili smanjeno 12 takvih nameta, ali i dalje su prepreke neriješene. Broj sudskih sporova i neriješenih predmeta je i dalje znatan, a elektronička komunikacija sa strankama je i dalje izazov, iako je postignut određeni napredak.

6. Predstečajevi i stečajevi, osobni stečaj, krediti: Određeni napredak (mjere su obećavajuće, ali nisu sve provedene)

Znatan napredak (većina mjera je provedena) postignut je kod predstečaja za poduzeća i uspostavi osobnog stečaja, iako bi njegova provedba mogla predstavljati izazov. Određeni napredak je postignut u povećanju sposobnosti financijskog sektora. Omjer loših kredita stabilizira se. Konverzija kredita u švicarskim francima opterećuje javne financije i stvara znatne gubitke za banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:57