HAŠKI TUŽITELJ

Serge Brammertz: Hrvatska surađuje, ali moramo znati gdje su topnički dnevnici

Zagreb, 250510.Serge Brammertz glavni haski tuzitelj kod predsjednika Republike Ive Josipovica na Pantovcaku u Uredu predsjednika. Na slici: Serge Brammertz.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske Unije danas su u Bruxellesu raspravljali o proširenju Unije. Na sastanak je došao i glavni haaški tužitelj Serge Brammertz koji im je predočio svoje izvješće. U njemu nije bilo bitno drukčijih ocjena od onih koje je iznio pred Vijećem sigurnosti UN-a 6. prosinca.

Naime, tada je Brammertz rekao da Hrvatska uglavnom odgovara na zahtjeve za pomoć, ali je tražio i nastavak istrage oko topničkih dnevnika te da vlasti u Hrvatskoj razjasne njihov nestanak. Ministri su se složili da je Hrvatska nadomak zaključenja pristupnih pregovora, da je dobro napredovala u ispunjavanju kriterija za članstvo te da će tražiti “daljnje napore u dvama najtežim poglavljima”.

“Vijeće pozdravlja dobar napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo. Pristupni pregovori su u završnici, a pripreme na nacrtu pristupnog ugovora postojano su napredovale. Zaključenje pregovora je na dohvatu”, stoji u nacrtu zaključaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 06:40