SLAVONIJA VIŠE NE ČEKA

Seljaci probili policijske barikade i blokirali Osijek i Vinkovce

 Damir Glibušić / CROPIX

ZAGREB - Kako što su i najavili u 13 sati slavonski su prosvjednici krenuli u blokadu cesta, budući da nikakvog odgovora od Vlade ili ministra nisu dobili.

S više od 200 traktora seljaci su u nedjelju od 13 sati blokirali južnu vinkovačku obilaznicu. Traktori su na nadvožnjaku ceste koja od Vinkovaca vodi do Đakova i Osijeka, sav promet je zapriječen, a na terenu su brojni policajci, pa i iz interventne jedinice.

Kad su traktori krenuli došlo je i do manjeg komešanja s policijom, a nezadovoljni seljaci fizički su doslovno na rukama pomaknuli četiri civilna automobila s nadvožnjaka koji su smetali dugoj traktorskoj koloni na putu bliže Vinkovcima.

- Krenuli smo s blokiranjem prometnica na svim prosvjednim punktovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji i na našim cestama sada je oko 2000 traktora – izjavio je na cesti kod Vinkovaca predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) najistočnije županije, Tomislav Pokrovac.

Dodao je kako im se ministar poljoprivrede Petar Čobanković, unatoč telefonskom dogovoru, nije javio, a seljaci će ministrovo očitovanje čekati do 15 sati.

– Ako se ne jave, idemo dalje, pa dokle dođemo, metar po metar, s blokadom prometnica. Pomicat ćemo punktove, ako treba i ručno sklanjati aute – ustvrdio je Pokrovac, rekavši kako se nada da „netko od dečki neće skrenuti s pameti pa da dođe do incidenta“.

- Bijes, to je bijes, razumijete! Seljaci su bijesni, mi smo ovdje šesti dan, četiri noći, na zimi – zaključuje Pokrovac. Seljaci su ogorčani i što ih nitko od čelnika Vukovarsko-srijemske županije nije obišao niti podržao.

Karta potpunih blokada prometnica u Slavoniji

INTERAKTIVNI SPECIJAL: Karta prosvjeda u Hrvatskoj

Premijerka Kosor neće doći u Slavoniju

Seljački punktovi su na 10-tak lokacija od Iloka preko Vinkovaca do Županje, a u policiji potvrđuju da su, osim nadvožnjaka kod Vinkovaca, blokirana dva sporedna pravca u županjskoj kraju, dok na drugim punktovima traktori stoje uz cestu.

Također je blokirana cesta kod Bošnjaka, koja vodi prema graničnom prijelazu u Gunji.

Blokirana je i čepinska oblilaznica, koja povezuje Osijek s Đakovom i ostatkom Hrvatske. Radi se o jednom od najprometnijih pravaca. Osim toga blokiran je i izlaz s autoceste Slavonike.

Prema riječima Mate Brlošića, predsjednika osječko-baranjske Udruge "Brazda", u Osječko-baranjskoj županiji u 13 sati blokirane su sve prometnice od Đakova, Našica, Podgorača, Magadenovca, Dalja, Čepina, Čeminca u Baranji.

Oko 15 sati prosvjednici u Rešetarima su sa 50-ak traktora blokirali prometnicu Nova Gradiška-Požega, a isto su učinili i seljaci u Starom Slatniku koji su sa 30 traktora blokirali županijsku cestu Slavonski Brod-Nova Gradiška.

Nakon „vatrene linije“ telefonom s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem u nedjelju oko podneva, seljaci su još jednom iznijeli svoje zahtjeve i ostali na cestama čekati ministrov odgovor.

Na cesti Vinkovci-Osijek kod Jarmine, gdje prosvjeduju seljaci s 200-tinjak traktora, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Vukovarsko-srijemske županije Tomislav Pokrovac novinarima je ponovio da seljaci od svojih zahtjeva ne odustaju.

– Rekli smo ministru da ne idemo kući, čekamo njegov odgovor na naše zahtjeve, a ako dogovora ni ovaj put ne bude spremni smo na potpunu blokadu – rekao je Pokrovac.

Prema njegovim riječima, seljaci traže da im se za 205 milijuna kuna koje im je „država zaboravila isplatiti 2008. godine“ izdaju vrijednosni papiri, te da se poticaji za 2009. godinu seljacima isplate 60 posto u novcu do 30. travnja, a 40 posto u repromaterijalu za one seljake koji na to pristaju ili u novcu do 30. svibnja ove godine.

Osim kod Jarmine, u nedjelju su se prosvjedu pridružili i seljaci iz Bošnjaka kod Županje s 53 traktora, 12 traktora je na cesti u Petrovcima kod Vukovara, u Tovarniku kod granice sa Srbijom 20 traktora, a seljaci su na cesti i u iločkom kraju.

Ministar Petar Čobanković najavio je za 14 sati konferenciju za novinare.

'Možda je Vlada dala ostavku ako se ne pojavljuje u Slavoniji'

SLAVONSKI BROD – Nakon Rešetara gdje je 50-ak traktora i stotinjak seljaka, prosvjednicima su se pridružili i seljaci u Velikoj Kopanici i Starom Slatniku sa 80-ak traktora koji za sada stoje uz cestu i čekaju daljnji razvoj događaja. Na cestama su i policajci, a pod posebnom su paskom granični prijelazi.

- Hrvatska poljoprivredna komora u cijelosti daje potporu seljačkim zahtjevima i pozivamo ih da budu jedinstveni. Vjerujem da i Vlada shvaća ozbiljnost situacije jer sve samo može kulminirati. Očekujem da će danas doći u Slavoniju s konkretnim prijedlozima i razriješiti ovaj problem. Ako su mogli brodogradilištima prije nekoliko dana izdati jamstva u visini 52 milijuna dolara, odnosno 250 milijuna kuna, onda sigurno mogu iznaći i 205 milijuna kuna za seljake – rekao je Darko Grivičić, predsjednik HPK koji je danas bio s prosvjednicima u Starom Slatniku.

Na upit što ako nitko iz Vlade danas ne dođe u Slavoniju, Grivičić kaže kako onda pretpostavlja da je Vlada dala ostavku i da bi bilo pošteno da to obznane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:27