NOVA OPTUŽNICA ZA 40 BRANITELJA I...

Šeksa, Vekića, Glavaša i Merčepa Srbija optužila za genocid i ratni zločin u Vukovaru

Optužnica ne znači da ćemo im suditi, treba vidjeti što će Srbija tražiti, kaže ministar Bošnjaković
 CROPIX

OSIJEK - Vijeće za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv ratnog ministra unutarnjih poslova Hrvatske Ivana Vekića zbog genocida i ratnog zločina nad 19 pripadnika srpske nacionalnosti s područja Vukovara, koju je ovaj u utorak preuzeo na Županijskom sudu u Osijeku te o tome u srijedu izvijestio javnost.

Vekić je u ovom slučaju drugooptuženi, a osim njega tu su i prvooptuženi Vladimir Šeks, trećeoptuženi Branimir Glavaš , četvrtooptuženi Tomislav Merčep te još 40 hrvatskih branitelja s vukovarskog područja, no nije poznato jesu li oni podigli svoje optužnice. Vekića je u utorak poslijepodne u obiteljskoj kući posjetio i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji mu je ponudio pravnu pomoć.

- Ministar mi je obećao pomoć u okviru zakona i ja sam na tome zahvalan, no mene ta optužnica ne zabrinjava osobno, koliko me brine činjenica da Srbija u miru nastavlja ono što nije uspjela u ratu. Meni država nudi pomoć, ali ona mora učiniti nešto više. Mora Srbiji u oči reći: „Ovo možete baciti!“, a ne Tadića i njegovu svitu gostiti i častiti po Brijunima, pa čak i u Vukovaru. Oni svoje ciljeve u optuživanju, čak i presuđivanju Hrvatske za ratne zločine postižu. Ova optužnica je praktički prepisana iz optužnice Vojnog tužiteljstva iz 1992. godine, samo što je izbačena oružana pobuna, jer je za nju nastupila zastara - rekao je Vekić, koji je pozvao sve branitelje koji se nalaze na tom popisu, ali i nekim drugim popisima, a kojih kako kaže ima, da ne napuštaju Hrvatsku.

- Ovo je vrlo aktualno, to je živi proces i nitko od nas, ako je iole pametan, ne bi trebao napuštati Hrvatsku dok se proces ne završi, jer je ova optužnica, siguran sam, dostavljena i drugim državama, odnosno njihovim diplomatskim predstavništvima. Ovo je optužnica protiv Hrvatske i zbog ovoga ćemo izgubiti i na diplomatskom polju - rekao je Vekić, dodavši da je optužnica napisana na ćirilici, pa se i on kada ju je zaprimao potpisao na ćirilici, a obaviješten je i da je dobio odvjetnika po službenoj dužnosti.

- Terete nas da smo kao čelnici HDZ-a poticali ljude na genocid i ratni zločin prema Srbima s ciljem da ih sve istjeramo iz Hrvatske. Konkretno se navode i imena 13 ubijenih srpskih civila te 6 neidentificiranih osoba - dodao je Vekić, kazavši i kako ta optužnica ima veze s njegovim saslušanjem u osječkom Županijskom državnom odvjetništvu prije nekoliko mjeseci.

- To je samo dokaz da naše pravosuđe sve zna o tim optužnicama, a do sada nisu ništa poduzeli protiv toga. Ja se optužnice ne bojim, a poručujem i da se nećemo dati hapsiti, čak ni hrvatskoj policiji - istaknuo je Vekić, kazavši na kraju da ne zna jesu li ostali s popisa podigli optužnicu s obzirom da su na njoj stare adrese, pa se tako primjerice za Šeksa i Glavaša navodi da žive na istoj adresi - Slavonska 10 u Osijeku, što je adresa Glavaševe roditeljske kuće.

Bošnjaković: Optužnica ne znači da ćemo im suditi, treba vidjeti što će Srbija tražiti

ZAGREB - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je nakon sjednice Vlade potvrdio da je u Hrvatsku stigla optužnica protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša te drugih, koje je Srbija optužila za ratne zločine u Vukovaru.

- Ta optužnica je stigla iz Srbije i naša je obveza da im je uručimo – rekao je Bošnjaković.

Međutim dodao je kako to ne znači da ćemo im suditi jer Srbija to za sada još nije zatražila.

- Vidjet ćemo što će Srbija tražiti – izjavio je Bošnjaković i objasnio da iz Srbije nije stigla sva prateća dokumentacija uz optužnicu.

Za sada je jedina obaveza Hrvatske da optuženima uruči optužnicu, a budući potezi ovisit će o zahtjevima iz Srbije. Bošnjaković je potvrdio da je jučer posjetio Ivana Vekića i da mu je obećao pravnu pomoć 'koja je u djelokrugu Ministarstva pravosuđa'. ( Snježana Pavić)

Srb: Obavijestite branitelje!

Vekiću je potporu došao dati i predsjednik HSP-a Daniel Srb, koji je još jednom pozvao vlast da sve branitelje koji se nalaze na popisima srpskog tužiteljstva obavijeste o tome kako bi se izbjegla uhićenja poput onoga Tihomira Purde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:39