'ODRICANJE OD SUVERENITETA'

Šeks: 'Vlada ne smije dati BiH vrh poluotoka Kleka i otočiće u malostonskome zaljevu'

Zagreb, 270612.Vlada.Redovita sjednica Vlade.Na slici: Vesna Pusic i Branko Grcic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Vladimir Šeks, HDZ-ov saborski zastupnik, rekao je danas kako će se za ratifikaciju Sporazuma Tuđman-Izetbegović iz 1999. prema kojemu Hrvatska BiH prepušta vrh poluotoka Kleka i otočiće u malostonskome zaljevu, morati osigurati potpora dvije trećine saborskih zastupnika, budući da se, ocijenio je, radi o odricanju od suvereniteta.

Po njegovim riječima, ti otočići povijesno su uvijek pripadali Hrvatskoj i nikada, osim za vrijeme otomanskog imperija, nisu bili pod pravosudnom jurisdikcijom druge države. Zbog toga bi ustupanje prema tom sporazumu značilo promjenu granica i odricanje Hrvatske od dijela svog teritorijalnog suvereniteta, kazao je za Hrvatski radio.

Šeks tvrdi da je on 1999. bio protiv ratifikacije te da je tadašnji, već teško bolestan, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio doveden u zabludu.

Pusić: Sporazum Tuđman-Izetbegović vjerojatno u ratifikaciju

ZAGREB - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak kako će sporazum Tuđman-Izetbegović iz 1999., prema kojem Hrvatska Bosni i Hercegovini prepušta vrh poluotoka Kleka i otočiće u malostonskome zaljevu , vrlo vjerojatno biti predložen za ratifikaciju u Hrvatskom saboru.

Sarajevski "Dnevni avaz" je u ponedjeljak prenio izjavu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije kako je tijekom nedavnog susreta s ministricom Pusić potvrđeno da Hrvatska mora imati neku vrstu komunikacije između dva dijela svojeg teritorija presječenog na području Neuma, a rješenje za taj problem ne bi smjelo zadirati u suverenitet BiH. Otočići Veliki i Mali Škoj u Neumskom zaljevu trebaju pripasti BiH, no Hrvatska pri tom mora imati mogućnost na odgovarajući način povezati svoj teritorij, izjavio je Lagumdžija.

Za Hrvatski radio ministrica Pusić je rekla da se o tome u Hrvatskoj razgovara već nekoliko mjeseci, te da je vrlo je vjerojatno da će na ovaj način i u toj formi sporazum biti predložen za ratifikaciju, a ističe i da se Hrvatska ničega ne odriče. "Pametno je postići racionalne dogovore koji su u interesu obiju zemalja", kazala je.

( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 01:19