NOVI SUKOB U VRHU HDZ-A

ŠEKS OKRENUO LEĐA KARAMARKU? 'Incident u Vukovaru nije se smio dogoditi!'

Drugi član stranke kaže kako je teško reći u kakvim su odnosima Šeks i Karamarko

Naknadno sam saznao da je državni vrh bio spriječen da uđe u Kolonu. To se nije smjelo dogoditi - bio je komentar HDZ-ovca Vladimira Šeksa nakon skandaloznih događaja u Vukovaru. Na novinarsko pitanje zašto HDZ nije bio ispred vukovarske bolnice, u svom je stilu rekao “pitajte to nekoga drugoga”.

- Koga? Nekoga iz HDZ-a - inzistirali su novinari.

- Da - uzvratio je Šeks.

A njegovu izjavu mnogi su protumačili time da je odnos njega i šefa HDZ-a Tomislava Karamarka ponovno narušen, i to samo nakon nekoliko tjedana kada se, zbog Šeksovih čestih istupa u sabornici, činilo da je popravio svoju poziciju u HDZ-u.

Jesu li HDZ-ovci Šeksove riječi doživjeli kao napad na šefa stranke?

Ništa nije učinio

- Mislim da se Šeks prije svega pokušao distancirati od Karamarkove politike i događanja u Vukovaru. Ne vjerujem da je bio sretan zato što nisu bili pred bolnicom jer je Šeks dobar s doktoricom Bosanac i mnogima drugima tamo. Činio mi se zbunjen dok je davao izjavu. No činjenica je da je ipak ostao uz Karamarka i da nije ništa učinio - komentirao je jedan HDZ-ovac.

Drugi član stranke kaže kako je teško reći u kakvim su odnosima Šeks i Karamarko.

- Činjenica je da nikad nisu bili u dobrim odnosima, i da nikad, zapravo, nisu prihvatili jedan drugoga. U posljednje vrijeme Šeks često istupa u sabornici zato što mi nemamo čovjeka koji zna ono što Šeks zna, i u pravnom, i u političkom smislu. Šeks i Karamarko trebaju jedan drugoga jer drukčije ne mogu ‘preživjeti’ i na tome se temelji njihov odnos - rekao je jedan od HDZ-ovih zastupnika.

Ujedinjenje ljevice

No istaknuo je da su Šeks i Tomislav Čuljak, jedan od najbližih Karamarkovih suradnika, sasvim druga priča.

- Čuljak i Šeks su oduvijek bili u korektnim odnosima i to traje i danas. Osim toga, upravo je Čuljak taj koji je koordinirao stvari sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara. Nije to bio Brkić kao što su neki pretpostavljali - rekao je naš izvor iz stranke, potvrdivši zapravo tako i optužbe od strane vladajućih kako upravo HDZ stoji iza događanja u Vukovaru.

- Mnogi su u HDZ-u ogorčeni što se to dogodilo, a čak sam uvjeren i da vrh HDZ-a nije očekivao da će sve tako završiti. Postigli smo samo to da se ljevica više ujedinila i da je Josipović ponovno izbio u prvi plan. Pa nikada do sada predsjednik nije na taj način prozvao Karamarka - rekao je još jedan HDZ-ovac.

A da odnosi Šeksa i Karamarka nisu dobri javnost se mogla uvjeriti više puta. Kao čovjek koji je tijekom unutarstranačkih izbora do kraja ostao uz Jadranku Kosor, logično je bilo da Šeks nije uživao povjerenje novog šefa. Štoviše, Karamarko je izjavljivao i kako je Šeks uteg za stranku. Ipak, nikada ga nije do kraja pokušavao marginalizirati. Čak mu je dodijelio i mjesto šefa Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, a stranka mu je ostavila auto i vozača.

‘Sve je to politika’

Šeks, s druge strane, unatoč lošim odnosima s vrhom stranke, nikada nije javno kritizirao Karamarka i redovito se držao u pozadini. Mnoge je iznenadio intervjuom u kojem je rekao da vjeruje Karamarku, te da je on pobijedio jer je stranka u njemu prepoznala lidera. No oni koji bolje poznaju Šeksa kažu kako on ipak ne podržava neke od Karamarkovih poteza.

- Pa zašto se onda ne usprotivi, ako je tako. Barem on to može - pitam HDZ-ovce.

- A znate Šeksa. Možda je najbolje da ponovim njegove riječi - sve vam je to politika - zaključio je sugovornik.

Vaso Brkić naredio: Svi na referendum

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, kako doznajemo, županijskim odborima stranke podijelio je upute kako se trebaju ponašati vezano uz referendum o braku. Osim što im je naređeno da svi moraju izaći na referendum i glasati “za”, moraju se aktivno uključiti i u kampanju oko referenduma kao volonteri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:30