OPTUŽNICA ZA GENOCID I RATNI ZLOČIN U VUKOVARU >> REAKCIJE

Šeks: Ni dragi Bog mi ju neće uručiti. Glavaš: Pozivam Šeksa da u Beogradu dokaže nevinost.

 CROPIX

OSIJEK - Branimir Glavaš , koji u Mostaru služi kaznu zatvora zbog počinjenih ratnih zločina u Osijeku 1991. i 1992. godine, oglasio se izjavom vezano za optužnicu koju je za genocid i ratni zločin protiv njega, Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i još 40 vukovarskih branitelja podigao sud u Beogradu. Glavaš se doduše u izjavi bavi uglavnom svojim bivšim prijateljem Šeksom.

"Izuzetno sam počašćen ovom srpskom optužnicom. S obzirom da su mene, Šeks i njegove kolege iz HDZ-a pozivali da dokazujem svoju nevinost u postupku koji su mi oni montirali pred hrvatskim Sudom, sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visoko moralan čovjek siguran sam da će on to učiniti već do kraja ovog tjedna," stoji u Glavaševoj izjavi koju je pročitao HDSSB-ov saborski zastupnik Dinko Burić.

Šeksa, Vekića, Glavaša i Merčepa Srbija optužila za genocid i ratni zločin u Vukovaru

Burić je pak prozvao kompletan hrvatski državni vrh kazavši da su ove optužnice "rezultat izdajničke, podaničke i samoubilačke politike Vlade i predsjednika države."

- Preduvjet za ove optužnice bila je presuda Glavašu u Hrvatskoj, a jedina razlika između srpske optužnice i hrvatske presude je u tome što je jedna pisana na ćirilici, a druga na latinici. Hrvatsko sudstvo je ekspozitura srpskog sudstva, a oba su ekspoziture Suda u Haagu - rekao je Burić.

Oglasio se i Vladimir Šeks kojega optužba iz Beograda nije pretjerano iznenadila.

- Meni tu optužnicu neće ni dragi Bog uručiti - komentirao je Vladimir Šeks, prvooptuženi. - Optužnice tužiteljstava bivše JNA ne priznajem jer smatram da su to akti jedne zločinačke organizacije koju je Hrvatska porazila - rekao je Šeks.

- Ne ljuti me optužnica, niti me iznenađuje, samo me zabrinjava. Ne brinem se ja za svoju osobnu sigurnost niti u neki mogući ishod. To su sve bijedni pokušaji da se oživi jedna 'lešina Jugoslavija' - istaknuo je Šeks.

Milanović: Vrijeme je da i mi i Srbija podvučemo crtu i krenemo raditi pravi posao

VARAŽDIN - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović u Varaždinu je, gdje je s kolegama iz „kukuriku“ koalicije predstavio njihov gospodarski program, komentirao i optužnicu koju je Vijeće za ratne zločine Višeg suda Republike Srbije podiglo protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Tomislava Merčepa i Branimira Glavaša.

- Mislim da ćemo u jednom trenutku i mi i Srbija morati podvući crtu i početi raditi pravi posao. Mi smo tu na čistu sa sobom. Mislim da nam je jasno što se događalo prije 20 godina. Nikog nećemo tjerati da prihvati naš svjetonazor niti mu utjerivati naš svjetonazor ali u jednom trenutku moramo reći s obje strane da je dosta. Hrvatska je na pragu toga da počne raditi pravi posao od kojeg će naši građani i naše tvrtke imati koristi. To se odnosi na sve susjedne zemlje pa tako i na Srbiju - naglasio je Milanović.

Milanović je komentirao i aktualna događanja u Sloveniji, odnosno pad Vlade Boruta Pahora, izrazivši uvjerenje da promjena vlasti u susjednoj zemlji neće usporiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

- Vjerujem da je vladavina prava u Sloveniji vrijednost kao i u Hrvatskoj. Stvari su definirane, pristupni ugovor s Europskom unijom je pred potpisivanjem i vjerujem da nije bitno tko je na vlasti u Sloveniji. Vjerujem da će se Slovenija držati onog što je dogovoreno, da će se držati međunarodnopravnih odnosa, neovisno o tome tko je na vlasti - naglasio je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:41