UGUŠIO POBUNU U 10 SATI

Šeks naredio tajno snimanje Sanaderovih pučista!

 Sandra Šimunović/CROPIX

ZAGREB - Izjava Vladimira Šeksa, potpredsjednika HDZ-a da će policijski službenici iz osiguranja bivšeg premijera Ive Sanadera odgovarati za to što su onemogućili stranačku čuvarsku službu u suprotnosti je s onim što je u utorak 5. siječnja tvrdilo Ministarstvo unutarnjih poslova “Jutarnjem listu”.

Naime, na naš izričit upit Ivan Meštrović, pomoćnik Dubravka Novaka, tajnika ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka odgovorio nam je u utorak da su policijski službenici Ureda za posebne poslove sigurnosti postupali u skladu s ovlastima i ušli u prostorije HDZ-a sa štićenom osobom na uobičajen način kako se i ranije dolazilo u te prostorije. No, Šeksova izjava da su onemogućili čuvare da evidentiraju tko je ušao u prostorije i kako o tome postoje snimke baca novo svjetlo na zbivanja u sjedištu HDZ-a u nedjelju 2. siječnja.

Šeks je svojom kategoričkom izjavom, zapravo, potvrdio da su pripadnici MUP-a bili uključeni u Sanaderov pokušaj stranačkog prevrata. Istodobno, ta njegova tvrdnja potvrđuje da je, nakon gledanja video-zapisa iz središnjce stranke, vrh HDZ-a potpuno uvjeren kako je bivši premijer pokrenuo klasični stranački puč a ne, kako tvrde Luka Bebić i još neki Sanaderovi istomišljenici, pokušao na neprimjeren način upozoriti na probleme neke unutar stranke.

Šeks je, također, otkrio još neke detalje o puču koji su dosad bili nepoznati. Primjerice, vrh HDZ-a znao je što Sanader sprema u subotu, 2. siječnja, kasno navečer. Dok je Zubović telefonom mobilizirao saborske zastupnike neki od pozvanih su odmah nakon sve ispričali Šeksu. Ivan Đakić dobio je Šeksove upute da se pridruži Sanaderu 3. siječnja ujutro. Iz svega je jasno vidljivo da je puč zapravo bio neutraliziran prije i nego je počeo ali je za HDZ bilo važno da se Sanaderova predstava odigra zbog javnosti. Pravilno su procijenili da će javna osuda nakon press-konferencije Sanadera i njegova društva ići savršeno na ruku Jadranki Kosor i vodstvu stranke. Da je cijela stvar ostala unutar stranačkih kuloara i zidova bilo bi puno teže riješiti se Sanadera. Ukratko, puč je zaustavljen u malo više od deset sati.

Prema odgovoru MUP-a, od Sanaderovih tjelohranitelja nije se tražilo nikakvo posebno očitovanje o načinu njihova ulaska i postupanja na Trgu žrtava fašizma osim redovnog izvješća kojeg oni podnose, a to je o uobičajenim dnevnim aktivnostima. Iz fotoarhive nedvojbeno je da je sjedište HDZ-a pokriveno videonadzorom koji pokriva kako ulični tako i unutarnje prostorije. No, na vratima na kojima je stranački logo ne vidi se i naljepnica da je prostor pod videonadzorom, što je zakonska obveza. Odnedavno je na čelu Uprave za posebne poslove sigurnosti kao vršitelj dužnosti Davor Blažević, koji je na slijedio na tom mjestu Miljenka Radnića i koji je bio rukovoditelj tima za osiguranje premijera Sanadera. Blažević je brinuo i o sigurnosti predsjednika Tuđmana, potom Mesića i Sanaderova prethodnika Račana. Osim što je kao Sanaderov čovjek od povjerenja postavljen za vršitelja dužnosti Uprave za posebne poslove sigurnosti, Blažević je prvi čovjek osiguranja premijerke Kosor, šefa Sabora Luke Bebića, ministara, šefova država koji dolaze u posjet Hrvatskoj.

Pritom, dakako nemamo ni u primisli spekulirati da i on i tjelohranitelji čine išta što bi se kršilo sa strogim pravilima profesije, koja im brani da iznose bilo što o štićenoj osobi. V. Šeks ipak je preiskusan političar da bi bez ikakva povoda potegao pitanje odgovornosti policijskih službenika. Kako funkcionira i koje su ovlasti Ureda za posebne poslove sigurnosti osobno mu je poznato jer je i nakon prestanka dužnosti predsjednik Sabora štićena osoba i to upravo na temelju sigurnosnih prosudbi.

Ali, u novonastalim političkim okolnostima ta činjenica nije nebitna. Uostalom i nakon što je 2004. godine osvojio vlast HDZ je smijenio Špiru Mišu, kojeg je na čelo Ureda za posebne poslove sigurnosti imenovao SDP-ov ministar Šime Lučin, koji je prije toga smijenio Mišina prethodnika. “Mi smo već to jutro poduzeli posebne korake. Prvo, da se sve to snimi. Ti koji su ušli, radeći red u stranci, koji su po nalogu Sanadera spriječili službeno osoblje u stranci da evidentira one koji ulaze u stranku, to su ti policijski službenici iz osiguranja, oni će za to snositi posljedice”, izjavio je Vladimir Šeks.

Navodno se već nakon “upada” premijera Sanadera u sjedište HDZ-a sa osobnim čuvarima potegnulo i pitanje njihove odgovornosti, ali je to skinuto s dnevnog reda. MUP postupanje policijskih službenika objašnjava Uredbom koja regulira način zaštite VIP osoba daje im ovlasti i za unutarnje i vanjsko osiguranje objekata i prostora. Štićeni objekat su i radni prostor i objekti Vlade, mjesta stanovanja, boravka, posjete i smještaja štićenih osoba. Premijer Sanader je štićena osoba, ali iz prakse je poznato da ta činjenica ne daje pravo njezinim tjelesnim čuvarima da se u objektu u kojem postoji interno osiguranje ureduju na način da ignoriraju to osoblje.

Ali, upravo je čini su snimka, a čini se i nekih od sudionika sastanka od kojih su također uzimane izjave demantirala Biancu Matković, ministricu bez portfelja, koja je prvo tvrdila da nije prisustvovala nedjeljnom sastanku. Je li osim videonadzora koji je ipak zabilježio tko je sve ušao u nedjeljno jutro u sjedište stranke bilo i “buba” koje su dokaz što se govorilo na sastanku Sanadera i HDZ-ovaca koje je okupio može se samo spekulirati, ali kako nas uvjeravaju iz HDZ-a postoje samo snimke videonadzora ulaska Sanadera u HDZ koje su proslijeđene MUP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 21:53