POMOĆ PRIJATELJU U NEVOLJI

Šeks: Dužan je 20 milijuna, ali dajte mu kredit

Šeks od HBOR-a traži kredit za poduzetnika koji je državi ostao dužan više od 20 milijuna kuna
 Igor Sambolec/CROPIX

OSIJEK - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks osobno je zahtijevao da tvrtka Drava International, čiji je vlasnik Osječanin Zvonko Bede, mora dobiti povoljne kredite na aukciji Hrvatske agencije za obnovu i razvoj (HBOR) za proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje.

Šeks je to rekao u Osijeku 27. veljače, obilazeći pogone Bedeove tvrtke, unatoč činjenici što je tvrtka Doseg, jedna iz poslovne imperije tog osječkog poduzetnika, državi ostala dužna više od 20 milijuna kuna! Doseg, koji je završio u stečaju i iz Sudskog registra izbrisan 30. svibnja 2008. godine, osječkoj Poreznoj upravi ostao je dužan 19,007.880,11 kuna, a carinskoj ispostavi još 973.095 kuna.

Kupio svoje strojeve

Ono što je posebno zanimljivo jest da se tvrtka Doseg, među ostalim, također bavila djelatnošću koju danas obavlja Drava International - reciklažom sekundarnih sirovina i proizvodima od plastike. Dok je tvrtka Doseg tonula u stečaj (uz spomenuti dug državi raznim bankama i dobavljačima nikada nije podmirila još 13 milijuna kuna duga!), Bede je 21. travnja 2005. osnovao tvrtku Drava International, čija je djelatnost također reciklaža sekundarnih sirovina i proizvodnja plastike.

I ne samo to - Drava International kupila je strojeve tvrtke Doseg i nastavila raditi na istoj lokaciji te propale tvrtke, u osječkoj Drinskoj ulici 121. Strojevi Dosega, naime, bili su opterećeni hipotekom tadašnje Slavonske banke pa ih je ova prodala na dražbi, a ponovno su došli u Bedeovo vlasništvo tako što ih je kupila njegova nova, tada tek osnovana tvrtka - Drava International. Vlasnik i direktor Drava Internationala Zvonko Bede tijekom privatizacije postao je vlasnik nekoliko velikih i do tada uspješnih osječkih tvrtki, poput Name, Litokartona i Tvornice žigica Drava. Posljednje dvije - koje su zapošljavale više stotina radnika - već godinama ne rade, a poznata osječka Robna kuća Nama prije nekoliko godina prodana je Konzumu.





Industrijski pothvat

Sve to nije smetalo Šeksu da tvrtku Drava International i njezina vlasnika Zvonka Bedea proglasi čimbenicima koji su pridonijeli “boljoj krvnoj slici Osijeka, Slavonije i cijele Hrvatske”, a posao kojim se bavi njegova tvrtka, reciklažom plastičnog otpada, “iznimnim industrijskim pothvatom, jednim od najvećih u ovom dijelu Europe”.





Partner mu je sin Vice Vukojevića

I ranije tvrtke u vlasništvu Zvonka Bedea, poput Plasteksa i Beme, koje su se također bavile preradom i proizvodnjom plastike, kako smo neslužbeno saznali, ostali su dužni državi značajne iznose. Zanimljivo, Bede je i predsjednik uprave tvrtke Eko-Slavonija, također registrirane u Osijeku, koja se bavi reciklažom i proizvodnjom plastične robe. Uz Bedea, koji je predsjednik, članovi uprave Eko-Slavonije su Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića, te Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza i jedan od najmoćnijih ljudi sporta. Prokuristkinja te tvrtke je Snježana Alerić, koja je istu funkciju obavljala i u tvrtki Doseg, koja je državi dužna više od 20 milijuna kuna.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 09:40