SAVJETNIK PREDSJEDNICE

ŠEKS ĆE DOBITI URED NA PANTOVČAKU Otkriveno kolika će biti njegova saborska mirovina

Bit će volonter s uredom na Pantovčaku, ali bez radnog vremena. Predsjednici Hrvatske davat će savjete iz ustavnopravnog područja
 Neja Markičević/CROPIX

Ostvario sam svoje političke ideale o stvaranju države, vrijeme je za neku mlađu krv, ali ne želim još baciti koplje u trnje - poručio je jučer za Jutarnji list Vladimir Šeks nakon što je dao ostavku na mjesto zastupnika u Saboru i krenuo put Pantovčaka, gdje će biti imenovan posebnim savjetnikom predsjednice za ustavnopravna pitanja.

Mirovina 12.500 kuna

Šeks je najdugovječniji saborski zastupnik i na Markovu je trgu od osnutka države. Obnašao je različite funkcije u ovih 25 godina i u osam saborskih mandata. Sada je jedno od najprepoznatljivijih HDZ-ovih lica stare garde odlučilo otići u saborsku mirovinu, koja će iznositi 12.500 kuna, te će kao volonter savjetovati novu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. Odluku nije donio preko noći, otkriva nam. Dugo je o tome HDZ-ov veteran razmišljao, savjetovao se s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom i predsjednicom koja mu je, zadovoljna njegovim savjetima u kampanji, odlučila ponuditi mjesto u svom uredu.

- U vrhu hrvatske politike sam 25 godina. Kada sam odlučio da se više neću kandidirati na idućim izborima - jer iduće godine punim 73 godine i smatram da trebamo mlađe ljude - tražio sam prostor da nastavim s politikom u znatno mirnijim vodama. Budući da sam odlučio da se ne kandidiram za suca Ustavnog suda, te da sam surađivao s K. Grabar-Kitarović u kampanji, ovo je bio logičan odabir - kaže Šeks.

Pitanja oko ovlasti

Savjetovao je, kaže, predsjednicu u kampanji, ali i nakon što je zasjela na Pantovčak. Bila je riječ, otkriva, o ustavnim pitanjima koja se tiču njenih ovlasti, a prema njezinoj želji.

- Nastojao sam joj pomoći u pitanjima njenih ovlasti poput oružanih snaga, tajnih službi i drugih zakonskih i ustavnih pitanja. Davao sam joj savjete kako postupati u kampanji, a u nekoliko navrata i poslije - rekao je Šeks.

Pitali smo ga i je li davao savjete predsjednici kod slanja Ovršnog zakona Ustavnom sudu. Odgovorio je da u tom dijelu nije bio konzultiran, ali da ubuduće neće iznositi u medije sadržaj svojih razgovora.

Šeks neće imati radno vrijeme na Pantovčaku, ali će ga čekati ured. Po potrebi će se predsjednica s njim konzultirati kada joj zatrebaju njegovi savjeti, ali će joj i on predlagati neke svoje ideje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:40