POVLAŠTENI

Šefovi Podravke i Polančec dobili dionice za 56 milijuna kuna

Damir Polančec prijavio je u imovinskoj kartici milijun kuna dionica Podravke, a imao ih je u vrijednosti od 10 milijuna
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB, KOPRIVNICA - Dvanaest članova Uprave i menadžera Podravke i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec dobili su u četiri godine dionice Podravke u vrijednosti od 56 milijuna kuna. Na to je Podravka platila osam milijuna kuna poreza.

Polančec je kao član Uprave Podravke stekao vlasništvo nad opcijskim dionicama vrijednima 10,6 milijuna kuna, a u imovinskoj kartici prijavio je samo dio dionica vrijednih milijun kuna.

Prema podacima o porezu na dohodak od kapitala, koji je Podravka od 2004. do 2009. uplaćivala menadžerima koji su imali pravo na opcijske dionice, upravo je Polančec najbolje prošao. Najviše je opcijskih dionica pak iskoristio kad je iz Podravke prešao u Vladu - 2006., 2007. i 2008.

Velika zarada

Prve opcijske dionice iskoristili su 2004. članovi Uprave Polančec, Darko Marinac i Željko Đurđina kojima je Podravka prepustila iz svojeg trezora dionice po ponderiranoj cijeni iz 2001. i 2002.

Na razlici između te i stvarne, odnosno tržišne cijene dionice te 2004. godine menadžeri su zaradili milijune.

Bivši predsjednik Uprave Podravke Sani Pogorilić na opcijskim je dionicama zaradio 10,2 milijuna kuna. Za Belupove menadžere vrijedio je i dodatan “popust”: oni su, primjerice, 2004. mogli od Podravke kupiti dionice tvrtke po cijeni iz 2001. godine, ali uz 40-postotni diskont!

Ako je ponderirana cijena te godine iznosila 140 kuna, belupovci su dionicu plaćali samo 84 kune te je odmah prodavali na tržištu za 200-tinjak kuna. Bivši predsjednik Uprave Darko Marinac namaknuo je na opcijama 9,1 milijun kuna, a njegov zamjenik Željko Đurđina 7,8 milijuna kuna. Upravo su Marinac i tadašnji šef NO-a Božo Prka, s kojim su članovi Uprave potpisivali menadžerske ugovore, uveli 2000. opcijske dionice u korporativnu upravljačku praksu u tvrtki.

Sadašnji čelnik Belupa Stanislav Biondić dobio je paket opcijskih dionica u vrijednosti od 6,5 milijuna kuna, a najviše je opcija iskoristio lani kada je ostvario godišnji dohodak od kapitala u iznosu od 5,6 milijuna kuna. Na opcijama obogatio se i sadašnji član Uprave Podravke iz redova HSS-a, Miroslav Vitković, koji je 2006. i 2008. ostvario dohodak u iznosu od tri milijuna kuna.

Dionice za otpremninu

Bivši član Uprave Podravke Dragan Habdija uz pomoć opcijskih dionica namaknuo je 3,8 milijuna kuna, a član Uprave Dušan Tomašević, koji je iz Podravke bio prešao u vrbovečki PIK, umjesto otpremnine nakon smjene 2005. aktivirao je pravo na opcije teške dva milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:18