KORONA U BOLNICI

Šefica Respiracijskog centra KB Dubrava: ‘Nadamo se u sljedećih dva tjedna padu broja pacijenata‘

Istaknula je da je cijepljenje djece jako važno jer oni često budu asimptomatski širitelji virusa unutar obitelji
KB Dubrava
 Goran Mehkek/Cropix

Voditeljica respiracijskog centra KB Dubrava dr. sc. Nevenka Piskač Živković govorila je u Dnevniku Nove TV o slučaju trudnice koja je u Varaždinu preminula od koronavirusa.

- To je velika tragedija s kojom se svi mi moramo suočiti, i mi liječnici koji radimo s covidom duboko suosjećamo zajedno s kolegama koji su bili nazočni tom tragičnom događaju, rekla je Piskač Živković i dodala da u KB Dubrava nemaju kliničkih iskustava s trudnicama.

- Prema podacima ECDC-a, postoji rizik, osobito u zadnjem tromjesečju, što se trudnica tiče. Svaki takav nemili događaj, i da je jedan je previše, rekla je.

Istaknula je da je cijepljenje djece jako važno jer oni često budu asimptomatski širitelji virusa unutar obitelji.

- Ne treba zaboraviti da se i u dječjoj dobi može pojaviti teški oblik bolesti, upozorava Piskač Živković.

Ipak, valja napomenuti da cijepljenje maloljetnicima u Hrvatskoj zasad nije ponuđeno, a i teze o djeci kao širiteljima zaraze se u različitim znanstvenim radovima dovode u pitanje.

Piskač Živković je istaknula da treći val koronavirusa i dalje traje. Stanje u KB Dubrava je stabilno, broj pacijenata se ne povećava drastično, ali nema ni smanjenja.

- Ne mogu reći da je treći val gotov, barem u bolnici. Nadamo se u sljedećih dva tjedna padu. Ne želim spominjati četvrti val, rekla je.

Na pitanje o mlađim pacijentima u covid bolnici, rekla je da je i dalje prisutan problem srednje životne dobi.

- Ti su bolesnici respiratorno nestabilniji, dolaze s težom kliničkom slikom i dio njih mora završiti u intenzivnoj. Ništa se nije promijenilo, zaključila je Piskač Živković za Dnevnik Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:20